У Чернігові триває ліквідація наслідків потужного вибуху побутового газу, який стався 26 березня у багатоповерхівці по вул. 50-річчя ВЛКСМ, 36. Хоча офіційна версія причин події ще не оприлюднена, місцеві жителі висловлюють свої припущення. У квартирі №3 проживала неблагополучна молода родина. Едуард Ільїн часто пиячив, сварився. Сусіди кажуть, що бачили, як його дружина у понеділок приводила ріелтора, аби показати оселю. Жінка хотіла розлучитися і продати помешкання. Однак чоловік мав щодо цього іншу думку. Він не пустив останніх у дім, а невдовзі прогримів вибух.

 

— Є три версії того, що сталося, — повідомила нам голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова. — Необережність при користуванні газом, суїцид та наявність вибухових речовин. Третя версія виникла тому, що для такого потужного вибуху потрібно, аби газ накопичувався у квартирі 4—10 годин.

Особистий конфлікт переріс у трагедію для багатьох співмешканців сім’ї. Загинула під бетонною плитою 44-річна Галина Євтушенко. Вона якраз мешкала над злополучною квартирою №3. Потрапив у лікарню із забиттями живота дев’тирічний Максим Губенко. Зірвані вибухом металеві двері розірвали сухожилля на нозі 35-річному Олегу Слєсарю. Із травмами рук, ніг на лікарняному ліжку опинилася 93-річна Парасковія Калмикова. Практично повністю обгорів і сам Едуард Ільїн, медики сумніваються, що він виживе. За останніми даними, зруйновано 6 квартир, 24 пошкоджено. Нині ліквідовують наслідки вибуху.

— Ми евакуювали з першого та другого під’їздів 61 людину, — зазначив перший заступник голови ОДА Станіслав Прокопенко. — Організували безкоштовне розміщення та харчування всіх, хто забажав, у готелі «Градецький». Постраждалим надана можливість забрати документи, найнеобхідніші речі. Усім потерпілим після оцінки збитків буде компенсовано втрати. Прийнято рішення відновити пошкоджену частину цього панельного будинку. Несучі конструкції будуть посилені. Усі наявні пошкодження ліквідуємо, відновимо постачання сюди газу, електрики, тепла, води. Зараз замінюють 250 пошкоджених віконних блоків, рятувальники розчищають завали у під’їздах.

Влада сподівається відновити будинок за два місяці.

За дорученням міського голови Олександра Соколова відкрито благодійний рахунок для надання допомоги постраждалим. Першими одноденний заробіток на допомогу потерпілим перерахували працівники Чернігівської міської, Деснянської і Новозаводської рад.

Фото автора.

Реквізити для перерахування пожертвувань:

отримувач — Чернігівський міський благодійний фонд «Рідний Чернігів»

поточний рахунок для благодійної діяльності — 26006001001904 у банку «Демарк» м. Чернігів МФО 353575 код ЄДРПОУ 35385502

призначення платежу: «благодійне пожертвування на ліквідацію наслідків вибуху та надання допомоги постраждалим».