У Центральній виборчій комісії триває встановлення підсумків голосування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня. ЦВК визнала обраними в одномандатних виборчих округах ще 60 народних депутатів. А оригінали протоколів прийнято від 197 із 198 окружних виборчих комісій. Залишився останнім один проблемний округ — №59 (Донецька область), де окружком станом на ранок 6 листопада залишався заблокованим невідомими озброєними людьми. Частина прийнятих раніше протоколів окружкомів ще уточнюється.

Однак поки що про визнання результатів виборів у 59-му окрузі не йдеться, заявив журналістам заступник Голови ЦВК Андрій Магера. «Це питання поки що не розглядає Центральна виборча комісія, — сказав він. — Ми виходимо з того, що цей округ зможе підбити підсумки виборів, і ЦВК на основі цих підсумків встановить результати виборів». Зі слів Магери, наразі поки що не йдеться і про якісь «екстраординарні способи» встановлення результатів у цьому окрузі, зокрема, щоб підсумки голосування підбила сама ЦВК на підставі всієї виборчої документації з цього округу.

Тривають судові спори щодо рішень виборчих комісій. ЦВК оскаржила у Вищому адміністративному суді рішення суду першої інстанції щодо скасування рішення ЦВК про дострокове припинення повноважень дев’яти членів 59-го окружкому. А Блок Петра Порошенка закликав ВО «Батьківщина» «відмовитися від політичного тиску в питанні підбиття підсумків виборів» в окрузі №182 (Херсонська область), в якому переміг представник Блоку Порошенка Олександр Співаковський, а йому опонував народний депутат нинішнього скликання від «Батьківщини», член політради партії Юрій Одарченко. «Партія «Блок Петра Порошенка» розцінює прес-конференцію діючих народних депутатів від фракції «Батьківщина», а також заяви керівництва партії щодо встановлення результатів виборів на виборчому окрузі №182 як засіб політичного тиску на органи, уповноважені вирішувати виборчі спори», — йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті партії.

Відкритим залишається і питання щодо реєстрації народним депутатом української льотчиці Надії Савченко — першого номера в виборчому списку «Батьківщини», котра нині перебуває у російському полоні. Заступник Голови ЦВК Андрій Магера заявив, що Центрвиборчком згоден «піти на поступки» легендарній льотчиці та скасувати на певний час її реєстрацію депутатом. Проблема полягає в тому, що за буквою закону для подання заяви до ЦВК і реєстрації необхідно зібрати низку документів, а Надія Савченко перебуває під вартою в Росії. «Вона може пізніше подати заяву до ЦВК у зв’язку з тим, що їй важко зараз зібрати всі необхідні документи для реєстрації, і ЦВК може піти їй назустріч і надати більший термін», — сказав А. Магера. Водночас він наголосив, що загалом проблем із реєстрацією Надії Савченко депутатом не повинно виникнути, однак під питанням також залишається етап складання присяги у сесійній залі парламенту. Адже за Конституцією, якщо зареєстрований народний депутат України не складе у встановлений термін присягу в сесійній залі Верховної Ради, то він втрачає мандат. Водночас, як зауважив заступник Голови ЦВК, Надія Савченко може звернутися до Центрвиборчкому з проханням відтермінувати реєстрацію народним депутатом, і законом не передбачено, на який час може бути продовжено цей термін.

Встановлення підсумків голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі вже четверту добу поспіль завмерло на позначці 99,93% — стільки опрацьовано протоколів окружних виборчих комісій. Переможці парламентських перегонів незмінні, однак ЦВК відкоригувала на одну соту відсотка — з 10,98% до 10,97% — результат голосування за партію «Самопоміч».

За результатами опрацювання 99,93% протоколів ЦВК на позачергових виборах до Верховної Ради партія «Народний фронт» Арсенія Яценюка набирає 22,14% , партія «Блок Петра Порошенка» — 21,81%, партія «Самопоміч» Андрія Садового — 10,98%, партія «Опозиційний блок» — 9,42%, Радикальна партія Олега Ляшка — 7,44%, партія «Батьківщина» Юлії Тимошенко — 5,68%. «Свобода» не долає прохідний п’ятивідсотковий бар’єр із результатом 4,71%.

Проблему з підрахунком голосів на 59-му окрузі на Донеччині вчора навіть розглядали на нараді силових відомств, повідомила заступник Голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна. Адже робота окружкому досі заблокована — учора в приміщенні комісії не було світла і зв’язку. Втім, у ЦВК досі сподіваються, що окружкому вдасться самостійно завершити встановлення підсумків виборів.