150 засуджених залишилися без камер

За три години пожежі у Сокальській виправній колонії №47 на Львівщині повністю вигоріло приміщення колишнього монастиря, де відбували покарання засуджені до довічного ув’язнення. Близько 150 осіб довелося терміново евакуювати і переселити в інші корпуси. Такого прецеденту в Україні не було — згорів корпус максимального рівня безпеки, в якому цілодобово охороняється кожний клаптик території. Контингент у колонії особливий — засуджені по кілька разів притягались до кримінальної відповідальності за тяжкі злочини.
Пожежу побачили над дерев’яним дахом колишнього монастиря. Спочатку зайнялася церква, після чого вогонь перекинувся на сектор для засуджених до довічного ув’язнення. Згоріла пожежна вежа №7.
На територію колонії прибули 18 машин вогнеборців. Охоплені полум’ям приміщення до того часу звільнили, і підрозділи МНС одразу почали гасити пожежу. Приборкати стихію вдалося, коли все приміщення вигоріло. Як повідомив заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби у Львівській області майор Мирослав Демків, ніхто із засуджених і працівників колонії не постраждав і до медслужби не звертався. Під час надзвичайної ситуації колонія працювала у посиленому режимі. На підмогу прибули спецгрупи з інших виправних закладів. Причина пожежі та сума збитків встановлюються. За попередньою версією, загорілася електропроводка. Остаточний висновок експерти нададуть протягом 10 днів. Під час пожежі навколишня територія перебувала під контролем внутрішніх військ. Було задіяно понад 400 військовослужбовців. Уночі 68 засуджених до довічного ув’язнення перевезли до Львівського СІЗО. Сокальська виправна колонія максимального рівня безпеки з кількох боків оточена водою. Нині тут утримують 612 засуджених.
 Засуджені виробляли сільськогосподарську техніку для «Львівсільмашу» та Білоцерківського машинобудівного заводу. Сокальська виправна колонія №47 — одна з восьми, де в Україні утримують засуджених до довічного ув’язнення.
Львівська область.