Учора представники профспілки науково-виробничого підприємства «Білоцерківмаз» вимагали під стінами Кабінету Міністрів (на знімку) повернення 34 мільйонів гривень за 31 зернозбиральний комбайн, що їх у 2011 році було передано на зберігання до «Державної Продовольчо-зернової корпорації України-МТС» (ДПЗКУ-МТС). 

 

У зверненні профспілки до прем’єра Миколи Азарова наголошувалося, що за договором зазначені комбайни було передано на зберігання до «ДПЗКУ-МТС» «без права експлуатації та передачі третім особам», проте згодом у «Білоцерківмазі» дізналися, що керівництво цієї корпорації «через свої бізнез-структури користується і розпоряджається чужими комбайнами так, ніби це їхня власність».

Оскільки сьогодні місцезнаходження цих комбайнів справжньому їхньому власнику — «Білоцерківмазу» — невідоме, то підприємство звернулося до Генпрокуратури із заявою про вчинення злочину, що, на їхню думку, полягає в незаконному привласненні чужого майна. Проте, йдеться у зверненні, «під тиском чиновників Міністерства аграрної політики та продовольства» Печерське райуправління міліції Києва порушувати кримінальну справу відмовилося. Виходить, що «керівництво ТОВ «ДПЗКУ-МТС» сьогодні отримує прибутки, використовуючи комбайни, що йому не належать, а ТОВ НВП «Білоцерківмаз», залишившись без обігових коштів, не може запустити виробництво в повному обсязі та забезпечити роботою своїх працівників», — інформують М. Азарова протестувальники. У зв’язку з цим ще в грудні 2011 року підприємство було змушене зупинити роботу та відправити у вимушену відпустку понад 500 працівників.

Голова профспілкової організації «Білоцерківмазу» Алла Рудоман у розмові з нашим кореспондентом зазначила, що ці комбайни вже було використано під час збирання врожаю 2011 року, а їхній власник коштів за техніку так і не отримав. «Державна Продовольчо-зернова корпорація України-МТС» підпорядкована Міністерству аграрної політики та продовольства, тож ми неодноразово зверталися до міністра Миколи Присяжнюка з проханням врегулювати це питання, тобто повернути кошти за ці комбайни, але у відповідь всі лише відмовчуються або надсилають відписки», — каже вона. Та найгірше те, що підприємство змушене було зупинитися саме в той момент, коли в очікуванні майбутнього врожаю з’являється попит на техніку.

Відповідаючи на запитання, чому представники профспілки вийшли на протест під прапорами Партії регіонів, А. Рудоман зазначила, що оскільки профспілкова організація перед президентськими виборами підтримувала Віктора Януковича, то хоче, щоб він, як і обіцяв, таки почув кожного. «Ми вже пройшли всі інстанції, і нас ніде не хочуть чути, тож ми вийшли до Кабміну, бо якщо вже не чують, то нехай хоч побачать», — наголошує глава профспілки.

«Ми не просимо ні допомоги, ні підтримки, хоча держава мала б підтримувати вітчизняне сільгоспмашинобудування, а вимагаємо повернути нам чесно зароблене. І будемо їздити сюди доти, поки нас не почують», — додає ще одна працівниця «Білоцерківмазу» Тамара Радчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.