Засідання «круглого столу» на тему «Вибори і ЗМІ» пройшло днями з ініціативи правління обласної організації Національної спілки журналістів у Кіровограді. Його мета — убезпечити журналістів від непродуманих чи незаконних кроків під час майбутньої виборчої кампанії.

Тож представники місцевих газет, радіо, телебачення, інтернет-видань не упустили нагоди обговорити законодавчі засади та практичні аспекти участі засобів масової інформації у передвиборчій агітації та висвітленні виборчого процесу в контексті нової редакції Закону України «Про вибори народних депутатів України». Вони наголошували, що вибори — це не лише так звані жнива, а передусім відповідальна пора для політиків, юристів і, звичайно ж, для журналістів.

Обговорення тривало у двох площинах: дотримання букви закону й тих рекомендацій, що існують щодо виборів, а також питання журналістської етики. Оскільки вибори завжди дуже гостро оголюють ці проблеми, учасники засідання «круглого столу» зійшлися на тому, що непогано було б розробити й поширити серед журналістів кіровоградських видань моральний та правовий алгоритм поведінки в умовах виборчого процесу.

Голова комісії з питань свободи слова обласної організації НСЖУ Валерій М’ятович наголосив, що мірилом професійності й моральності стає використання чи відмова від так званої джинси. Важливо не переступати грань між чесним заробітком редакції на продукуванні іміджевих матеріалів та поширенні відверто замовних матеріалів.

Юрист Сергій Чернов ще раз нагадав журналістам, що під час виборів відбувається не тільки і не скільки моніторинг виборів, стільки моніторинг самих ЗМІ. Він порадив медійникам утримуватися від особистих коментарів, від оцінок.

Політика не додає бонусів виданню, наголосив редактор найтиражнішого в області видання — газети «Діалог» — Анатолій Безтака. Однак відповідальність за можливість маніпулювати свідомістю виборця лежить виключно на засобах масової інформації в цілому й на журналістах зокрема. І хоч один із координаторів громадсько-політичного об’єднання «Перевесло-2» Сергій Запорожан зізнавався, що доволі скептично ставиться до самої можливості виробити спільні підходи для висвітлення передвиборчих перегонів і власне виборів, усе ж мимохіть усі визнавали, що головне —дотримуватися стандартів журналістики, що, зокрема, включає в себе кодекс журналістської честі, й керуватимуться здоровим глуздом та нормами громадянського життя.

Кіровоград.

Голова Кіровоградської облорганізації НСЖУ Юрій Сердюченко.

Фото автора.