Законодавча діяльність

За період VІІ скликання Верховної Ради України (грудень 2012 року — жовтень 2014 року) підготовлено 119 законопроектів, з яких 26 ухвалено. Серед них:

Ухвалені й стали 

законами:

* проект Закону про суспільне телебачення і радіомовлення України;

* проект Закону про призначення позачергових виборів Черкаської міської ради та черкаського міського голови;

* проект Закону про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2014 року;

* проект Закону про висловлення недовіри Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду звіту за 2013 рік;

* проект Закону про забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації;

* проект Закону про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації;

* про відзначення 

300-річчя з дня народження Івана Григоровича-Барського;

* про відзначення 

200-річчя з дня народження Семена Гулака-Артемовського;

* про відзначення 

200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза;

* проект Постанови про відзначення 175-річчя з дня народження Павла Чубинського;

* про відзначення

 150-річчя з дня народження Євгена Петрушевича;

* проект постанови про відзначення 125-річчя з дня народження Остапа Вишні;

* проект постанови про відзначення в Україні 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану;

* затверджено Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України та інші.

Ухвалено в першому 

читанні:

* проект Закону щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни;

* про прийняття за основу проекту Закону України про відкритість використання публічних коштів;

* проект Закону щодо охорони тваринного світу;

* проект Закону про внесення змін до Конституції України щодо скасування недоторканності суддів та Президента України, народних депутатів України.

Надано на розгляд комітетів Верховної Ради 

України:

* проект Закону щодо заборони продажу алкогольних напоїв у малих архітектурних формах;

* проект Закону з приводу встановлення пільгових тарифів для сільського населення, не забезпеченого централізованим газопостачанням.

Враховано при голосуванні за альтернативний:

* проект Закону стосовно скасування пільг народних депутатів

Також народним депутатом підготовлено 112 поправок до законопроектів у другому читанні, 80 з яких враховано (до законів України «Про вищу освіту», «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації», «Про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013—2017 роки»).

За цей період Микола Томенко виступив у Верховній Раді України 207 разів: 102 — з трибуни та 105 — з місця.

Відвідуваність

Микола Томенко був присутнім на 189 засіданнях із 193. Під час 3 — перебував у відрядженні.

* За оцінкою відповідальності в рейтингу за якістю виконаних обіцянок «слово і діло» Микола Томенко посідає 5-те місце серед усіх депутатів у співвідношенні виконаних і невиконаних обіцянок. Він виконав 59% своїх обіцянок (23 із 39).

Робота з виборцями та зверненнями громадян

Станом на 28 жовтня 2014 року за VІІ скликання Верховної Ради України народним депутатом підготовлено 1238 депутатських звернень та 27 депутатських запитів.

Серед питань, які вдалося вирішити за результатами депутатських звернень:

1. Звільнення площі Лесі Українки від стихійного ринку за зверненням громадськості Печерського району м. Києва.

2. Допомога військовослужбовцю Чубу І. В. у поверненні незаконно відібраної за 2 роки премії, а також забезпечення його належною військовою формою.

3. Допомога у співробітництві з Міністерством закордонних справ України у поверненні і звільненні Уса Олександра від незаконного арешту в Іраку.

4. Відновлення результатів іспитів, складених ів студентами стоматологічних відділень вищих навчальних закладів.

5. Розглянуто низку депутатських звернень щодо необхідності демонтажу МАФів біля освітніх закладів міста Києва.

6. Міністерство молоді та спорту України підтримало позицію Миколи Томенка щодо ефективного функціонування єдиної спортивної бази з підготовки біатлоністів у Тернопільській області.

7. Зупинено виселення Броварської районної бібліотеки Київської області з приміщення.

8. Виплачено стипендії олімпійським чемпіонам, чемпіонам Європи та світу, виплату яких було затримано.

9. Після відповідних звернень відбулась реконструкція пам’ятки культури — «хати чумака» в селі Моринці Черкаської області.

10. За зверненням 

М. Томенка триває розслідування фактів застосування тортур до затриманих під час подій, що відбулися поблизу Черкаської обласної державної адміністрації з 23 до 27 січня цього року.

11. Виступив з клопотанням на судовому засіданні про звільнення 11 учасників Автомайдану, затриманих у Черкасах під час подій на Євромайдані. За результатами засідання апеляційного суду Черкаської області всі затримані звільнені.

12. Спільно з Національною спілкою журналістів створив Фонд підтримки журналістів, що постраждали під час подій на Майдані.

13. Виступив ініціатором та співорганізатором надання допомоги батальйону тероборони «Черкаси», навчальному центру «Десна» та «Гончарівське», прикордонній заставі «Гремяч», батальйону «Айдар».

14. Численними є рішення органів прокуратури за результатами депутатських звернень про внесення фактів, поданих у депутатському зверненні, до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розгляд скарг громадян України на дії суддів тощо.

Громадська діяльність

У рамках акції «Здоровим і спортивним бути модно»

* Передано спортивний одяг та інвентар для більш як 30 шкіл м. Києва, Полтавської, Черкаської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

* У 2013 р. громадська організація «Старт», Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», ГО «Муніципальна ліга Києва» та мешканці Шевченківського району організували толоку, впорядкування території та спортивні змагання з футболу і настільного тенісу, в такий спосіб висловлюючи свою незгоду щодо забудови спортивного комплексу «Старт», зелені алеї якого на сьогодні є чи не єдиним місцем відпочинку для місцевих жителів.

У рамках акції «Твій Шевченко»

* Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» видав факсимільне видання першого і другого за хронологією Альбомів Тараса Шевченка: «Альбом малюнків. 1841—1843 рр.», «Альбом малюнків. 1845».

* Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» видав «Український щорічник-2013», «Український щорічник-2014», присвячений 200-річчю Т. Шевченка, які дарувалися бібліотекам, вишам, музеям України.

* Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» видав календар-закладки для книг на 2014 рік, які теж безплатно поширювалися в школах та бібліотеках України. З одного боку календаря-закладок зібрані всі автопортрети Тараса Шевченка, які (від січня до грудня) розміщені від раннього автопортрета 1840 року до автопортрета 1860 року. Також міститься розділене на 12 частин ідеологічне послання українському народу «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм...». Зі зворотного боку розміщений календар на 2014 рік. Закладки обрамлені елементами картин і зарисовок  Шевченка.

* Фонд Миколи Томенка спільно з радіо «Ера FM» до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка реалізував радіопроект «Твій Шевченко», де протягом ста днів 200 молодими людьми та відомими громадськими діячами, письменниками у радіоефірі було прочитано 200 фрагментів із відомих творів Тараса Шевченка.

* За сприяння М. Томенка до Канівського музею Тараса Шевченка разом із депутатом І. Шаровим було передано відомий портрет родича Тараса Шевченка Фотія Красицького, 1910 року.

* В день 200-річчя Тараса Шевченка в ефірі центральних телеканалів з ініціативи Миколи Томенка стартувала акція, під час якої українські зірки цитували твори Шевченка в телеефірі. В акції взяли участь 25 телеведучих та 7 лауреатів Шевченківської премії.

* Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» ініціював та профінансував спільно з меценатами відкриття на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» пам’ятного знака Тарасові Шевченку. Монумент встановили на місці, де він у 1846 році створив сепію із зображенням церкви Всіх Святих.

У рамках проекту «Творимо український світ»

* Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» передав для дошкільних закладів аудіовидання «Слуханка для української малечі».

* У 2013 році завдяки зусиллям народного депутата Миколи Томенка було звільнено від несанкціонованого, стихійного базару площу Лесі Українки в центрі Києва. З нагоди 142-ї річниці з дня народження Лесі Українки Микола Томенко взяв участь в акції з упорядкування території навколо пам’ятника Лесі Українці.

* У 2013 році з нагоди 115-ї річниці від дня народження Володимира Сосюри Фонд Миколи Томенка провів творчий вечір, в якому взяли участь видатні письменники, поети, земляки поета, лауреати премії його імені та творчі колективи.

* У 2014 р. у Малих Канівцях Чорнобаївського району з нагоди 125-річчя з дня народження М. Драй-Хмари за ініціативи М. Томенка встановили стелу на в’їзді в село з написом: «Малі Канівці. Батьківщина відомого поета Михайла Драй-Хмари» із зазначенням дати народження і смерті.

* У м. Київ за ініціативи М. Томенка  відкрито меморіальну дошку на будинку по вул. Садовій, де до арешту мешкав і творив Михайло Драй-Хмара.

* Фонд «Рідна країна» у 2014 році підготував проект соціальної реклами для розміщення на носіях зовнішньої реклами, в Інтернеті патріотичних цитат класиків української літератури: 

Т. Шевченка, Л. Українки, І. Франка, І. Котляревського, В. Сосюри, 

В. Симоненка, В. Стуса, М. Вороного, а також 

В. Маяковського.

* Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» надано подарунки для переможців конкурсу з української мови, літератури та історії України, що відбувався у Черкаській області.

У рамках акції «Українська книга — дітям!»

* Фонд «Рідна країна» передав до шкіл Києва, Черкас, Хмельницького, Чернігова, Тернополя, Херсона, Слов’янська, Краматорська та інших більше 30 тисяч дитячих книг видавництва «Веселка».

У рамках акції «7 чудес України»

* Фондом «Рідна країна» для вчителів історії передано 3 тисячі дисків «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», а для вчителів географії — 3 тисячі дисків «7 природних чудес України».

* Організовано підсвітлення Історико-культурного комплексу «Запорізька Січ», що входить до Національного заповідника «Хортиця», в кольори національного прапора України. Як відомо, Національний заповідник «Хортиця» визначено переможцем акції «7 чудес України».