Відповідний законопроект група народних депутатів днями зареєструє в парламенті. Про це під час брифінгу повідомила народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.
Також проект закону врегульовуватиме низку питань щодо отримання документів неповнолітніми, вивезеними з підконтрольних бойовикам територій. Вони, за словами парламентарія, сьогодні не мають змоги за наявної процедури відновити документи, тому залишаються без можливості усиновлення вже дев’ять місяців. А ще законопроектом вводиться поняття патронатного виховання.
Крім того, зазначила народний депутат, необхідно привернути увагу міжнародних місій до проблем жінок та маленьких громадян з окупованих територій Донбасу. «Ми маємо докласти максимум зусиль для того, щоб «ЛНР» та «ДНР» було визнано терористичними організаціями в усьому світі. В цьому напрямі влада активізовує свої зусилля. Уже на-
працьовано кілька програм, які дадуть змогу об’єднати світ навколо усвідомлення ситуації в нашій країні, зокрема з убивством жінок та неповнолітніх.
Ірина Геращенко розповіла, що сьогодні українська делегація відвідає Брюссель, де відбудеться перше засідання комітету міжпарламентського співробітництва «Україна—ЄС». «Ми апелюватимемо, щоб ініціатива співголови комітету Андрія Плєнковича стосовно проведення спеціальних слухань про гуманітарну ситуацію на окупованих територіях була реалізована якнайшвидше», — наголосила вона.
За її словами, цю тему народні обранці підніматимуть і під час дебатів на Генеральній Асамблеї ООН з питань становища жінок та 59-ї комісії ООН з прав жінок, яка відбудеться у Нью-Йорку в березні.
Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба заявив: Україна звернеться до ООН стосовно включення її до пріоритетів діяльності організації. Також проситимемо відсторонити Росію, як агресора, від участі в миротворчій місії в Україні та засудити дії РФ, спрямовані на порушення основних принципів Конвенції ООН про права дитини.
Микола Кулеба повідомив, що під час конфлікту на Донбасі вже загинули понад 65 дітей, отримали ушкодження 127 маленьких громадян (за даними ООН — 159). Найчастіше це осколкові та вогнепальні поранення, мінно-вибухові травми.
За його словами, Словенія готова долучитися до розмінування територій та взяти на реабілітацію 80 дітей і навчати їх, як не потрапити на міну.