Вироби засуджених, які експортують з Вінниці споживачам Бельгії, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Франції, тепер можна придбати у... тюремному магазині. Його відкрили у місті над Південним Бугом поруч із в’язницею. Особливість пропонованої продукції в тому, що вона зроблена вручну.

«Стінку» для кухні Стрижавська колонія пропонує за 50 тисяч гривень. «Чому так дорого? — перепитує продавець. — Бо з натурального дерева, з дуба. Зверніть увагу, як добротно зроблено. Це ж все ручна робота. На фабриці так якісно не роблять». Такі само гарні й добротні ліжка — для дорослих і дітей. Наприклад, ліжечко для немовляти коштує трохи більше тисячі гривень. Крісла-качалки з лози — річ звична, а ось тумбочка з такого самого матеріалу... Багато металевих виробів — мангали для приготування шашликів, підсвічники, навіть квіти з металу — зроблено руками місцевих ковалів. Розфасовано у мішки різної ваги деревне вугілля. У такому ж вигляді пропонують пелети (пресовані екологічно чисті паливні брикети з деревини та тирси). У вітрині — зразки спецодягу, взуття.

Багато представлено художніх виробів — картини, ікони, вітрильники тощо. Над кожним виробом вказано, в якій установі його виготовлено. Левову частку з-поміж них становлять ікони. Способи їх виготовлення різні — випалювання по дереву, різьблення, малювання. Вони вирізняються ще й формами. Одна з них вмонтована в обрамлення храму, друга має вигляд триєдиної ікони — в одному ряду поєднано три зображення ликів святих.

Магазин пропонує таку форму співпраці, як виготовлення продукції під замовлення.

— Це пояснюється тим, що не всю продукцію можна представити у невеликому приміщенні, — уточнює продавець. — Ось погляньте на фото, які прекрасні дерев’яні альтанки. Або ось це обладнання для спортивних майданчиків. Для таких великих виробів у магазині немає місця. Ми інформуємо покупця, в якій саме установі їх можна побачити в натуральну величину.

За інформацією керівника прес-служби управління Державної пенітенціарної служби у Вінницькій області Ірини Шаповалової, у всіх установах виконання покарань налагоджено виробничий процес. Найбільше виготовляють меблів для лікарень, дитячих садків, шкіл, обладнання для спортивних майданчиків, малі архітектурні споруди з дерева. Причому роблять швидко і дуже якісно. І не лише для Вінницької області. Їх замовляють споживачі приблизно з половини регіонів держави. Пояснюється це, ще раз наголошую, високою якістю виробів.

— Установи виконання покарань нашої області постачають продукцію також на експорт, — каже пані Ірина. — Найбільше своїх виробів експортує Стрижавська виправна колонія. Установа освоїла ринки збуту не тільки у сусідній Польщі. Мають споживачів у Бельгії, Німеччині, Франції та Великій Британії. Експортують меблі, інші вироби з дерева, деревне вугілля, пелети для спалювання у котлах на альтернативному паливі.

Не всі покупці однозначно ставляться до такого магазину. Поки що його послугами більшою мірою користуються організації, підприємства, установи. Індивідуальні споживачі купують переважно побутові речі — мангали, підсвічники. За словами одного з покупців, все це пов’язано з тим, хто виготовляв таку продукцію. «Ви ж знаєте ставлення суспільства до тих, хто сидить в тюрмі...»

Загалом торік у всіх установах виконання покарань на Вінниччині реалізовано продукції на загальну суму майже 30 мільйонів гривень.