Високі світові ціни на нафту й нафтопродукти справлятимуть помітний вплив на динаміку внутрішніх цін на бензин і дизпальне, а ті, в свою чергу, опосередковано сприятимуть зростанню продовольчої інфляції. Але це не призведе до кардинальної зміни цінового індексу через недостатній вплив на нього вартості пального і обмежений споживчий попит. Так само не варто переоцінювати впливу великодніх свят на ціни продовольчого кошика, суттєво загальмовані перехідними залишками зерна й надмірною пропозицією молока та цукру. Як на мене, ані істотного стрибка, ані помірного падіння споживчих цін очікувати не слід

Бензинсередня вартість літра А-95 стабілізується на рівні 10,65 гривні, літра дизпального — на рівні 9,9 гривні.

Уряд і експертно-аналітична група схилятимуть операторів ринку до утримання цін у роздробі на рівні березня вже тому, що тоді вони зросли. Зміни до держбюджету, поза сумнівом, передбачатимуть тарифні зміни по імпорту, але не для нафтопродуктів. Як на мене, уряд ближчий до того, щоб скасувати ПДВ на частину імпорту і зменшити акциз на пальне для аграріїв.

Борошно подорожчання кілограма борошна вищого ґатунку на 3—5 гривень, першого сорту — на 2—5 гривень.

Цілком задовільна пропозиція на ринку, підкріплювана інтервенціями з Аграрного фонду, унеможливить більш суттєве зростання цін на час великодніх свят, яке зазвичай відбувавається у квітні.

Хлібподорожчання на 2—2,5 відсотка.

Економічних передумов для зростання собівартості хліба та хлібобулочних виробів, за винятком подорожчання електроенергії у березні, немає. Але соціальні ініціативи Президента країни мають скоригувати видатки місцевих бюджетів та малого й середнього бізнесу в бік зростання за іншими статтями, в собівартості хліба зросте питома вага заробітної плати, а органи місцевого самоврядування постануть перед потребою більш інтенсивного дотування його соціальних сортів.

Крупизалишаться у цінах березня.

Опускати ще нижче ціни на гречку або рис у роздробі немає сенсу, а піднімати — не дозволить влада.

Молоко, молокопродуктиподорожчання на 2—3 відсотки.

Я вважаю, що уряд ініціюватиме встановлення мінімальних закупівельних цін на молоко з тим, щоб вплинути на переробників, тому передбачаю короткочасний і незначний ефект від такого кроку.

Овочі подорожчання на 5—8 відсотків, фрукти — подорожчання на 5—8 відсотків.

На мій погляд, помірне подорожчання овочів розпочнеться ще до появи продукції з відкритого ґрунту через бажання виробників компенсувати збитки. Фрукти дорожчатимуть через обмежену пропозицію і активізацію імпорту. Продавці підніматимуть ціни на якісну картоплю і вітамінізовану «зелень».

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 4—5 гривень, кілограма яловичини — на 7—8 гривень, курятини — на 2—3 гривні.

Результат зумовить скорочення пропозиції і більш інтенсивне споживання м’яса та м’ясопродуктів у період великодніх свят, але попит на м’ясну продукцію виявиться значно слабший, ніж у попередні роки.

Олія залишиться у цінах березня.

Сезонне пожвавлення попиту на олію не здатне похитнути стабільність на внутрішньому ринку.

Цукор залишиться у цінах березня.

Задовільна пропозиція, яка загальмувала сезонне подорожчання цукру, сприятлива для споживачів і витратна для власників цукрозаводів, яких виручає диверсифікація агробізнесу. Як саме — покаже квітень, коли з’являться перші прогнози врожаю цукрових буряків.

БезалкогольнІ напої подорожчання на 3—5 відсотків.

Цієї весни головним ціновим подразником стане підготовка до Євро-2012, недешеву ложку подадуть до обіду.

Алкоголь: подорожчання коньячних виробів на 3—5 відсотків, горілки — на 5—8, натуральних виноградних вин — на 6—8, пива — на 7—8 відсотків.

Ці передбачення спираються на нові ставки податків на підакцизні товари і спирт, зборів на розвиток хмелярства тощо, очікування яких на законодавчому рівні провокує послідовне подорожчання алкогольних виробів.

Лікиподорожчання на 2—5 відсотків.

До конкретних пропозицій Міністерства охорони здоров’я щодо створення єдиної системи комплексного регулювання цін на ліки справа ще не дійшла. Ціни на ліки формуватимуться під тиском сірого імпорту і послуг посередників.

Транспортні послуги подорожчання на 3—5 відсотків.

Результат зумовлять послуги авіаційного, залізничного та комунального транспорту.

Житлово-комунальні послугиподорожчання на 3—5 відсотків.

Я виключаю подорожчання газу як наслідок зменшення його споживання у житлово-комунальному секторі, але зважаю на помірне зростання тарифів на електроенергію.

Туристичні послугиподорожчання на 5—8 відсотків.

На мій погляд, у квітні стартує тенденція до неухильного подорожчання туристичних послуг, яка закінчиться синхронно з європейським футбольним чемпіонатом.

Офіційний курс 7,99 гривні за $.

Курс гривні зберігатиме відносну стабільність на готівковому й безготівковому ринках.