В Ужгороді, здається, ціни ще не «прокинулися» після довготривалої холоднечі — й наче застигли в розгубленості: не знають, куди поки що рухатися. Мабуть, почекають ще цей тиждень, а потім наступного, перед самим католицьким Великоднем (7 квітня), а тоді й православним та греко-католицьким (15 квітня), — за традицією поповзуть угору. Правда, яйця «заворушилися» з місяць тому й зараз десяток коштує 9,5—10,06 грн. другої категорії і 10,88—12,17 грн. першої. Та найбільше й справді дивує капуста: в деяких супермаркетах ціна кілограма не дотягує й до гривні, а на ринках — 2—2.5 грн. Але ж уже з’явилася й нова, теплична, за яку просять 22 грн.
Варто зауважити, що в обласному центрі Закарпаття (приблизно 120 тисяч жителів) свої послуги пропонують десяток супермаркетів, мережа цілодобових гастрономів, розташованих у невеликих приміщеннях, зате в дуже вигідних багатолюдних місцях, інші торгові точки плюс п’ять ринків — усе це зумовлює неабияку конкуренцію. Подібна картина, лише в менших масштабах, спостерігається і в переважній кількості райцентрів. Тому ціни «тримають» самі продавці.
І все ж вони досить строкаті в містах низинних і віддалених гірських райцентрах, селищах та селах. Отже, в середньому в області цінова гама має такий вигляд: хліб з борошна вищого гатунку — 4,86 грн., житньо-пшеничний — 3,92—4,34, борошно пшеничне в/г — 4,25—4,80, крупа гречана — 10,57—12,22, макарони — 6,11, олія соняшникова — 15,33, цукор — 6,60—7,30, картопля — 1,69—2,24, буряк — 2,53, огірки й помідори тепличні — 20—25, цибуля — 2,35, морква — 2,50, яблука — 6—10, яловичина — 38—40, свинина — 39—43, сало — 20—25, сметана (20% жирності) —17—19, риба жива — 25—29 грн.
Василь НИТКА.
Закарпатська область.