Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації розглянула перелік підприємств, що плануються до приватизації у 2012 році. Деякі об’єкти у списку на приватизацію буквально шокували народних обранців. Тож комісія вирішила запропонувати Фонду державного майна України та Кабінету Міністрів привести перелік підприємств у відповідність до вимог Закону «Про приватизацію державного майна».

Передусім уже не перший рік до переліку «кандидатів на приватизацію» внесено «неліквіди», одні й ті само підприємства, які ніяк не продаються, — зазначив перший заступник голови комісії Олександр Бондар. Тож які об’єкти буде продано цьогоріч і скільки коштів виручить держава — питання ще відкрите. Якби продати всі заплановані об’єкти, то приватизаційний план виконали б на три роки вперед. Однак у цьому сумніваються не лише депутати, а й у Фонді держмайна. Окрім того, є неузгодженості з вимогами законодавства щодо заборони приватизації стратегічних та оборонних підприємств. Скажімо, ПАТ «Завод «Маяк», «Феодосійська суднобудівна компанія «Море», ПАТ «Науково-дослідний інститут електромеханічних виробів» мають загальнодержавне значення — розробляють і виготовляють озброєння, військову техніку та спеціальні вироби для потреб Збройних Сил України. А ВАТ «Науково-виробничий комплекс «Київський завод автоматики імені Г. Петровського» є єдиним конструкторсько-технологічним і виробничим комплексом із виробництва електромеханічних приладів і систем управління ракетного озброєння. Про це свідчить і лист Міноборони, який отримала комісія. Однак ці об’єкти уряд також пропонує до приватизації.

Чи не найбільше турбують парламентаріїв наміри продати обленерго та облгази. До переліку підприємств, що плануються до приватизації у 2012 році, внесено 16 енергогенеруючих та енергопостачальних підприємств, до того ж пакети акцій чотирьох із них уже продано. Нині держава має 25 відсотків акцій обленерго, а після їх продажу всі енергопостачальні компанії можуть опинитися в руках однієї людини, наголошували народні обранці. «Такого немає в жодній країні світу, щоб цілими галузями володіла одна людина», — обурювався О. Бондар. «Викликає занепокоєння те, що немає мети програми приватизації, — сказав голова комісії Євген Мармазов. — Згребли все поголовно і виставили на продаж. А чого досягнемо? Продати і проїсти? Не можна продавати прибуткові та стратегічні підприємства». Скажімо, ВАТ «Турбоатом», яке також виставлено на продаж, за інформацією депутатів, за останні чотири роки отримало понад мільярдний прибуток, має портфель замовлень на 20 років уперед, у тому числі й на експорт.

Народні обранці допитувалися у присутніх на засіданні комісії представників Фонду держмайна: чи правда, що перед фондом поставлено завдання зібрати від приватизації 10 мільярдів гривень, щоб використати ці кошти на виконання соціальних ініціатив Президента? Перший заступник голови ФДМУ Євген Іванов запевнив, що таких директив наразі не отримували. За його словами, економічно активні підприємства, зокрема Одеський припортовий завод та «Турбоатом», до загального приватизаційного переліку не внесено, щодо них є примітка — приватизація можлива за окремим рішенням Кабінету Міністрів. Натомість більшість об’єктів, виставлених на продаж, за словами чиновника, мають зношеність основних фондів більш як на 90 відсотків, а на багатьох підприємствах уже навіть немає верстатів та гуляє вітер. Врятувати їх може лише новий ефективний власник.

«Приватизація найважливіших, із точки зору національної безпеки держави, об’єктів відбувається не у відповідності з вимогами чинного законодавства», — йдеться в рішенні комісії. Тому депутати звернулися до Кабінету Міністрів із пропозицією розглянути питання відповідності чинному законодавству приватизації підприємств, які працюють на потреби вітчизняних Збройних Сил, а також енергогенеруючих та енергопостачальних підприємств. І запропонували урядові визначити перелік галузевих наукових установ, які здійснюють розробки для стратегічно важливих галузей і не можуть бути приватизовані.