Рада Міжпарламентської Асамблеї СНД, яка відбулася вчора в місті Алмати в Казахстані, прийняла Заяву «Про 20-річчя Міжпарламентської Асамблеї держав—учасниць Співдружності Незалежних Держав». Від українського парламенту її підписав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Згідно з текстом документа, голови парламентів держав—учасниць МПА СНД заявляють про «тверді наміри розширювати міжпарламентський діалог, постійно вдосконалювати напрями і форми взаємодії наших парламентів з метою розвитку взаємовигідного співробітництва держав—учасниць СНД та напрацювання спільних рішень щодо розв’язання ключових міжнародних проблем».

Члени Ради МПА СНД заявляють про готовність «сприяти подальшому вдосконаленню законодавчої бази на основі міжнародних правових стандартів, підвищувати її ефективність за тісної взаємодії наших країн».

Згідно із Постановою Ради МПА СНД В. Литвина нагороджено медаллю «МПА СНД. 20 років».

Зустрічі та домовленості

У рамках офіційного візиту Голови Верховної Ради України до Республіки Казахстан відбулася низка зустрічей В. Литвина з главами парламентів.

Під час зустрічі з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентиною Матвієнко Володимир Литвин підкреслив високу активність Постійної делегації Верховної Ради України в діяльності МПА СНД, а також у складі місій спостерігачів за виборами від МПА.

Кажучи про україно-російські взаємини, В. Литвин наголосив на високій динаміці візитів на вищому рівні, зокрема, висловив задоволення підсумками офіційних візитів до України Голови Ради Федерації та Голови Державної Думи Сергія Наришкіна. На думку В. Литвина, потрібно вивчити можливість залучення парламентаріїв до роботи структурних підрозділів Українсько-Російської міждержавної комісії, а також створити умови для ефективного міжпарламентського співробітництва на рівні профільних комітетів і груп дружби.

Голова Верховної Ради запросив сенаторів Ради Федерації взяти участь як спостерігачі за парламентськими виборами в Україні 28 жовтня нинішнього року. Він також запропонував, щоб російські колеги увійшли до складу місій міжнародного спостереження від ПАРЄ, ПА ОБСЄ, МПА СНД, ПАЧЕС.

В. Литвин зазначив, що український парламент надає великої уваги законодавчому супроводженню україно-російських взаємин в усіх сферах, наголосивши на важливості подальшого розвитку торговельно-економічних відносин, міжрегіональної і прикордонної україно-російської співпраці, розширення взаємин у культурно-гуманітарній, науковій та освітній сферах, врегулювання енергетичних проблем.

Стосовно Митного Союзу Голова Верховної Ради зазначив, що Україна виходить з необхідності пошуку оптимальної моделі взаємодії з цією структурою, яка враховувала б національні інтереси і нашої держави, і країн—членів Митного Союзу.

Під час розмови з Торагою (спікером) Жогорку Кенеша (парламенту) Киргизької Республіки Асілбєком Жеенбєковим керівник українського парламенту наголосив, що Україна розглядає Киргизстан як свого традиційного партнера в Центральній Азії, і висловився за необхідність поглиблення двостороннього політичного діалогу та активізацію його парламентської складової на всіх рівнях.

Зачіпаючи двосторонню торговельно-економічну співпрацю, В. Литвин зазначив, що потенціал у цій сфері використано не сповна. У цьому контексті він висловив думку, що проведення третього засідання спільної Міжурядової українсько-киргизької комісії зі співпраці сприятиме збільшенню обсягів взаємної торгівлі та інвестицій.

Голова Верховної Ради підтвердив готовність України до поглиблення співпраці в культурно-гуманітарній, зокрема освітній, сфері. Він висловився за необхідність прискорення розробки й підписання нової Угоди між міністерствами освіти України і Киргизстану з метою забезпечення довгострокового співробітництва у сфері освіти (строк дії відповідної міжвідомчої Угоди від 19 червня 1996 року завершився). Голови парламентів запросили один одного відвідати Україну і Киргизьку Республіку з офіційним візитом.

На зустрічі з Головою Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Октаєм Асадовим В. Литвин високо оцінив конструктивний двосторонній діалог на вищому рівні та зазначив, що початок нинішнього року був активний з точки зору розвитку україно-азербайджанських відносин. У цьому контексті він відзначив зустріч Президентів України та Азербайджану Віктора Януковича та Ільхама Алієва в січні нинішнього року в рамках Всесвітнього економічного форуму, контакти по лінії зовнішньополітичних відомств, а також запланований на квітень поточного року візит Прем’єр-міністра України Миколи Азарова до Азербайджану.

Важливою складовою двосторонніх відносин Голова Верховної Ради назвав міжпарламентську співпрацю і висловив думку щодо необхідності її подальшої активізації, зокрема на рівні груп дружби.

Голова Верховної Ради також зазначив, що делегації України та Азербайджану активно співпрацюють у рамках міжнародних парламентських форумів, і підкреслив, що проведення в Баку Другої пленарної сесії ПА ЄВРОНЕСТ 1—6 квітня 2012 року стане додатковою можливістю для продовження діалогу між парламентаріями наших країн.

В. Литвин позитивно оцінив стабільні торговельно-економічні відносини між Україною та  Азербайджаном і висловив сподівання на подальший розвиток співпраці в енергетичній сфері, а також, що підписання міжурядової Угоди про співпрацю в організації поставок скрапленого природного газу на територію України з Азербайджанської Республіки відповідатиме інтересам обох сторін. Сторони високо оцінили рівень співпраці в культурно-гуманітарній сфері, зокрема в галузі науки та освіти.

Коментарі та прогнози

Відповідаючи на запитання журналістів під час офіційного візиту до Казахстану, Володимир Литвин повідомив, що до Верховної Ради поки що не надійшов проект Договору про Зону вільної торгівлі країн—учасниць СНД. «Тільки-но Кабінет Міністрів передасть цей документ, Верховна Рада почне з ним працювати, — сказав 

В. Литвин. — Нам потрібно рухатися в цьому напрямі, узгоджуючи цей документ з нормами Світової організації торгівлі».

Глава парламенту також поінформував, що 24 квітня депутати розглянуть питання про призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. За словами В. Литвина, нині зібрано понад 260 підписів щодо кандидатури Валерії Лутковської, інші пропозиції поки що не надходили. На запитання, чи має намір глава парламенту внести свою кандидатуру на цю посаду, В. Литвин зауважив: «Якщо 261 депутат вніс пропозицію, то мені потрібно почекати, інакше це просто холостий постріл. Я не звик робити такі дії». Голова Верховної Ради прогнозує, що кандидатура В. Лутковської може бути підтримана.

Найближчими днями В. Литвин внесе на розгляд парламенту кандидатуру на посаду Голови Рахункової палати України. За його словами, це кандидатура першого заступника голови правління Ощадного банку України Романа Магути.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.