Навіть якщо всім українським підприємствам, яких «попросили» з Росії, дозволять залишатися на ринку сусідньої держави, вітчизняні сировари, найімовірніше, і надалі втрачатимуть там свої позиції. Річ у тім, що РФ на порозі вступу до Світової організації торгівлі. Прийнявши нові правила, Москві доведеться знизити мито для молочної продукції з країн Євросоюзу, багато з яких розглядають ринок РФ як дуже перспективний.

Справді, споживання сиру в цій державі майже втричі нижче від середньоєвропейського рівня — за інформацією «DaіryNews», середньостатистичний громадянин з’їдає лише шість кілограмів цього продукту на рік. Водночас очікуване зростання добробуту росіян приведе до збільшення споживання білка, у тому числі й сиру.

Як продукт консервації молока, нині сир є чи не найперспективнішим об’єктом міжнародної торгівлі. Головним експортером сиру залишається Євросоюз, що постачає в інші країни 33 відсотки виробленої у себе продукції. За оцінками аналітиків,

у 2011-му ЄС вивіз 682 тисячі тонн сиру, це майже у вісім разів більше, ніж за той само період продала за кордон Україна.

Експорт європейського сиру постійно зростає: за останні два роки він збільшився на 17 відсотків — переважно за рахунок Росії.

Щодо наших інтересів, то ще зовсім недавно Україна втримувала лідируючі позиції за обсягами поставок сирів до РФ. Але в 2006 році Росія заборонила до себе ввезення нашої м’ясо-молочної продукції. Лише деяким підприємствам після відповідних перевірок на якість було дозволено повернутися на сусідній ринок. Після цієї історії наша країна за обсягами реалізації сирів до РФ відкотилася на третю позицію — після Білорусі та Німеччини. Поки ще, зазначає «DaіryNews», частки між імпортом і власним виробництвом у Росії розподіляються приблизно порівну — 51 і 49 відсотків відповідно. Але після того, як зовнішньоторговельні шлюзи СОТ буде відкрито, нинішня хвиля європейського імпорту стане дев’ятим валом не тільки для російських виробників, а й для українських сироварів, які все ще тішать себе надією закріпитися на молочному ринку РФ.