На Чернігівщині уже фактично розпочалися весняно-польові роботи. Провідні господарства регіону підживлюють озимину з повітря з використанням сільгоспавіації. Тепла погода вирівняла стартові умови для посівної і на півдні, і на півночі області. Тож сама посівна, швидше за все, розпочнеться у всіх районах одночасно.
Минула зима для місцевих аграріїв не видалася катастрофічною. Понад 90 відсотків посівів озимини, повідомив заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Колесников, у доброму та задовільному стані. А наявність вологи у ґрунті сприяє вегетації культур.
Зауважимо, що Чернігівщина збільшила озимий клин. За попередніми даними, площі посівів усіх сільгоспкультур під урожай 2012 року в області очікуються на рівні 1 мільйона 94 тисяч гектарів. Це на 19 тисяч гектарів більше від попереднього року. Основне розширення очікується за рахунок кукурудзи. Ця культура, як переконалися у селах, є однією з кращих і для посіву, і для пересіву, бо дає гарні врожаї в складних кліматичних умовах Полісся. Так, у північному Ріпкинському районі її уже отримують по 84 центнери зерна з гектара. На думку доктора сільськогосподарських наук з Дніпропетровського інституту сільського господарства степової зони НААНУ Сергія Красненкова, ставка на кукурудзу є практично безпрограшним варіантом для Чернігівщини і з технологічної, і з маркетингової точок зору.
Оскільки великих проблем з продажем хліба не було, господарства змогли акумулювати значні кошти для посівної.
При цьому для проведення робіт сільгосппідприємства усе-таки взяли 110 мільйонів гривень кредиту. Щоправда, останнє могли собі дозволити із 1214 суб’єктів господарювання на селі лише 158 агроформувань. Інші або не мали застави, або «проштрафилися» перед банками.
Попри це, завдяки концентрації «хлібних» та кредитних коштів, вже придбано 33,2 тисячі тонн мінеральних добрив, що становить 84 відсотки від потреби. У господарствах області в наявності 8,8 тисячі тонн дизельного палива (107 відсотків від технологічної потреби на березень—квітень) та 2,5 тисячі тонн бензину (132 відсотки). Варто сподіватися, традиційне підвищення цін на пальне цього року буде для сільгосппідприємств не таким болючим.
Чернігівська область.
 
 
 
 
 
Фото Валерія ДРУЖЕНКА.