Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення Президенту України та Генеральному прокурору з проханням пояснити, чим обумовлена ситуація, яка склалася в Україні з цінами на газ для різних установ.

За словами Миколи Томенка, уряд М. Азарова заклав у бюджеті як прогнозовану ціну на газ 413 доларів за 1 тисячу кубометрів. Однак для утримання соціальної та гуманітарної сфери сказано вже про ціну на рівні 600—900 доларів за 1 тисячу кубометрів. Для прикладу, М. Томенко навів лише кілька випадків, про які пишуть ЗМІ, зокрема, агентство «Наші гроші».

Микола Томенко наголосив, що таких прикладів, коли різниця прогнозованої ціни, закладеної урядом у бюджеті, та ціни за договором становить 200 і більше відсотків,  — безліч по всій території України.

Водночас, додав М. Томенко, як йдеться у ЗМІ, ПАТ «Львівгаз» уклало низку угод з ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на постачання у 2012 році газу, серед якого і газ власного видобутку за ціною 138 доларів за тисячу кубометрів.

За словами заступника глави парламенту, ця ситуація наштовхує на кілька запитань: хто здійснює державну політику в галузі забезпечення газом, передовсім закладів освіти і культури у сільській місцевості, оскільки різниця в ціні сягає фантастичних сум, та чому ця сума не відповідає закладеній у бюджеті. Окрім того, додав М. Томенко, цікавим залишається питання, що відбувається з газом власного видобутку, який ПАТ «Львівгаз», наприклад, закуповує за 138 доларів за тисячу кубометрів.

На переконання Миколи Томенка, висновок такий: «або уряд не контролює це питання і дав на відкуп приватизованим відомими олігархами облгазам, або свідомо знищується сільська освіта, охорона здоров’я з метою подальшої «оптимізації» через закриття, оскільки очевидно, що за таких обставин місцеве самоврядування не здатне буде фінансово утримувати систему освіти, охорони здоров’я, навіть на рівні оплати житлово-комунальних послуг та виплати заробітних плат».

Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.