Працівники ПАО «Трест «Луганськшахтопроходка» мають намір провести страйк тривалістю 72 дні та мітинги в період проведення Євро-2012, якщо їм сьогодні не виплатять заборгованість у зарплаті. 

Сума всіх боргів з 2010 року становить 25 млн. 875 тис. грн. У зв’язку із загостренням стану соціально-трудових відносин розпорядженням Національної служби посередництва і примирення (НСПП) у Луганській області на цьому підприємстві зареєстрована колективна трудова суперечка між найманими робітниками й генеральним директором. Як відзначають у НСПП, у липні 2011 року частину боргів найманим робітникам було погашено, проте заборгованість із виплати зарплати продовжує зростати. 

Як вважають у НСПП, така ситуація стала наслідком того, що не усунуто головну причину, котра призвела до виникнення колективної трудової суперечки. Йдеться про заборгованість з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості України за виконання державного замовлення. Всі звернення до галузевого міністерства та до інших вищих інстанцій позитивного результату не дали. Не виконує своїх обіцянок, даних на лютневій зустрічі із профспілковими лідерами шахтарських і шахтобудівних підприємств, і міністр Юрій Бойко. А це, у свою чергу, тільки посилило рівень соціальної напруженості в трудових колективах. 

Вочевидь, усі правові кроки з боку шахтопрохідників для задоволення своїх вимог позитивного результату не дали. З огляду на ситуацію, що склалася, наймані робітники вирішили реалізувати право на колективний захист шляхом проведення страйку. Луганське обласне відділення НСПП одержало письмове повідомлення органу, що очолює страйк в «Луганськшахтопроходці», про ухвалення рішення щодо оголошення акції протесту, яку заплановано на 20 квітня. Повідомляється також, що страйк проводитиметься винятково в межах цього періоду, тільки в робочі дні й тільки в робочий час на добровільній основі. Анонсована кількість протестувальників — 100 осіб. При цьому до участі в страйку запрошені колишні працівники, яким також заборгували зарплату.

Луганськ.