П’ять років тому інвестори, які вклали гроші в будівництво житлового комплексу по вулиці Здолбунівська, 13, що у столиці, мали б відсвяткувати своє новосілля. Проте й досі замість омріяного і, що важливо, оплаченого ключа від квартири мають лише проектну картинку свого будинку. Коли намальоване нарешті буде побудовано — не знають. Забудовник, мовляв, регулярно переносить строки здачі об’єкта в експлуатацію. Щоб хоч якось пришвидшити цей процес, інвестори вирішили провести прес-конференцію. Переконані: під пильним наглядом громадськості будувати буде веселіше...

Проблемами з житловим будівництвом українців не здивуєш. Такі чинники, як фінансова криза, нечисті на руку забудовники тощо, — заморозили чимало будівельних проектів, разом із ними і долі простих українців. Та випадок із цією забудовою специфічний, переконують самі інвестори. Адже в це будівництво вкладали гроші не тільки прості громадяни, юридичною мовою — фізичні особи, а й, мовляв, сама держава.

— Від самого початку в це будівництво були вкладені гроші багатьох структур: від Кабінету Міністрів, Національного банку, Укрзалізниці аж до Київської міської державної адміністрації. Тому, зізнаюся, коли ми вкладали свої кошти, то були впевнені в тому, що буде все нормально. Як-не-як, а залучено і державні гроші, — розповідає Валентина Гурина, керівник ініціативної групи інвесторів у ЖК «Приозерний» по вул. Здолбунівська, 13.

Та не так сталося, як гадалося. Будівництво буцімто кілька разів зупиняли-відновлювали. Результат: на календарі кінець березня 2012-го, а досі, мовляв, не збудовано навіть моноліт. За ці роки по допомогу зверталися до різних інстанцій: від районної прокуратури до адміністрації Президента. Усе, що від того мають: дві величезні папки відповідей-відписок.

— Отримали нещодавно лист від Мінрегіонбуду. Пишуть: ураховуючи велику проектну потужність, спорудження житлового комплексу потребує значних інвестицій. Але, стривайте, наскільки нам відомо, необхідна сума грошей надійшла ще у 2006 році. Тож запитання: куди вони поділися?

Між іншим, квартири цього житлового комплексу можна було придбати в рамках державної програми «Доступне житло», сплативши лише (!) 70 відсотків вартості житла. Ті, хто зважився на цей крок, ніяк не можуть оговтатися: до цього роками стояли у квартирній черзі, тепер роками чекають, коли обіцяне житло побудують.

А от на сайті будівельної компанії в рядку «термін здачі в експлуатацію» значиться дата — 3 квартал 2012-го. Інвестори, як то кажуть, головою розуміють, що встигнути до того часу навряд чи вдасться, але душею все-таки сподіваються, що у цьому житті їм таки випаде нагода відсвяткувати новосілля.