Реальна загроза цього виникла після того, як Державна екологічна інспекція України заборонила перевізникам вивозити сміття на Малашівське сміттєзвалище. 

Експлуатацію полігона вирішено припинити. Рішення підписано першим заступником голови Державної екологічної інспекції України Ігорем Кошелєвим. Причина — Тернопільська міська рада порушила закон, коли визначала перевізників сміття. Замість конкурсу практично призначила їх. До речі, при цьому усунули з ринку одного з найбільших перевізників — фірму «Катруб», тарифи на послуги якої були найнижчими. До речі, з осені минулого року жителі міста платять за вивезення сміття на третину більше за попередній тариф. Що стосується Малашівського сміттєзвалища, то рішення міської ради поширюються лише на межі міста, а не адміністративного району, де воно розташоване. Офіційно полігон закритий ще в 1997 році, але продовжує досі експлуатуватися. Штрафи для перевізників серйозні: за кожну машину незаконно вивезеного сміття — 700 і більше гривень.
— Ми будемо діяти строго в межах закону, — сказав у розмові з кореспондентом «Голосу України» заступник начальника обласної екоінспекції Едуард Ференц. — На жаль, за останні роки в місті нічого не зроблено для вирішення цієї проблеми.