Прокуратура Черкаської області провела перевірку медичних закладів, котрі здійснюють лікування хворих на ниркову недостатність.
Зокрема, правоохоронці встановили, що вартість гемодіалізу в ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Дойчланд» становить 1395 гривень, а в обласній лікарні та її двох філіях — 790. У приватній клініці «Фрезеніус» отримують послуги 65 пацієнтів, решта — у комунальних медзакладах. Усього в області зареєстровано 152 хворих, котрим постійно необхідно користуватися апаратами «штучної нирки».
Як повідомляє прес-служба прокуратури, за результатами перевірки порушень чинного законодавства не виявлено. В тому числі, й щодо припинення співпраці між місцевою владою та клінікою «Фрезеніус». П’ятого січня 2012 року Кабінет Міністрів України надіслав керівництву ТОВ листа, в якому зазначено, що в січні 2011 року «Фрезеніус Медикал Кер Дойчланд» поінформовано про те, що в умовах обмеженості фінансових ресурсів і за наявності власного лікувального потенціалу закладів охорони здоров’я у регіонах будуть змушені відмовитися від його послуг, і що витрати товариства є його комерційним ризиком, оскільки порушення договірних зобов’язань з боку місцевих органів виконавчої влади відсутні.
Як уже повідомлялося у «Голосі України», в Черкасах прокотилася хвиля протестних акцій, на яких хворі на ниркову недостатність вимагали від влади продовжити співпрацю з «Фрезеніусом». Пацієнти приватної клініки вважають її послуги значно якіснішими від тих, що надаються у комунальних медичних закладах.
Після зустрічі протестувальників, а також керівників черкаського «Фрезеніусу» з головою облради Валерієм Черняком ухвалено рішення розглянути це питання на сесії обласної ради.