Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Головою Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан Нурланом Нігматуліним (на знімку вгорі) та з Головою Сенату Парламенту Республіки Казахстан Кайратом Мамі (на знімку внизу). Відбувалися зустрічі в місті Алмати в рамках офіційного візиту Володимира Литвина до Республіки Казахстан із метою участі в урочистому ювілейному засіданні Ради Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав.

Як повідомила прес-служба Верховної Ради, В. Литвин високо оцінив рівень двостороннього політичного діалогу, зазначивши, що зустрічі на вищому рівні надали суттєвого імпульсу розвитку україно-казахстанських взаємин у ключових сферах. Водночас Голова Верховної Ради зазначив, що парламентська складова наших відносин не відповідає рівню політичного діалогу та економічної співпраці. В цьому контексті він висловив сподівання, що візит Голови Мажилісу в Україну, запланований на поточний рік, сприятиме розвитку міжпарламентських відносин і дозволить віднайти нові форми і механізми взаємодії. У свою чергу, Н. Нігматулін запросив В. Литвина відвідати Казахстан з офіційним візитом у зручний для нього час.

Керівник українського парламенту запросив казахстанських парламентаріїв взяти участь у спостереженні за виборами до Верховної Ради України 28 жовтня ц. р.

Що стосується торговельно-економічних відносин, то глава українського парламенту наголосив на рекордному за останні двадцять років обсязі товарообігу між Україною та Казахстаном, який становив у минулому році 4,4 млрд. доларів США.

В. Литвин висловився за необхідність прискорити переговорний процес щодо укладання нової угоди про спрощений порядок набуття і припинення громадянства між нашими країнами.

Торкаючись питань співпраці в культурно-гуманітарній сфері, керівник українського парламенту висловив думку про доцільність проведення спільних заходів, присвячених Т. Шевченку. В цьому контексті В. Литвин наголосив на необхідності дати доручення парламентським групам дружби розробити план таких заходів.

Сторони висловилися, що нинішній візит української парламентської делегації сприятиме подальшому розвитку як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівні.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.