— Я сьогодні вранці подзвонив додому, коли виїхав із Києва. Мати почала розповідати, що виписують поросят. Я запитую, хто ж за ними доглядатиме. А вона у відповідь: якось ми з батьком, ви ж колись приїдете, я ж дуже чекаю...
Так почав свій виступ перед жителями села Новий Завод Червоноармійського району Житомирщини Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Троє синів в Ольги Андріївни. І для неї не має значення, що один з них очолює парламент, на кітелях двох інших — погони з великими зірками, — для неї вони просто сини. І вона дуже хоче, щоб, облишивши всі свої клопоти, вони приїхали додому.
Думати передусім про людей
Так, матері завжди залишаються матерями. Чимало їх прийшло в Будинок культури села Новий Завод. Стареньких, часто вже згорблених, мовби несли на своїх плечах всі ті життєві знегоди, крізь які довелося пройти.
— Я часто думаю, завдяки чому, і головне — завдяки кому ми відбулися, — сказав під час спілкування з жителями села Володимир Литвин. — Насамперед завдяки батькам.
Спілкування з жителями села вилилося у відверту розмову про те, чому ми й досі живемо не так, як мріялося. У Новому Заводі, а потім і в Червоноармійську Володимир Литвин вручив державні відзнаки жінкам, яким Указом Президента України присвоєно почесне звання «Мати-героїня».
У плані поїздки було також відвідування центральної районної лікарні. Про мотиви цього журналістам розповів народний депутат України Микола Рудченко. Він разом з Головою Верховної Ради вже був тут раніше. Володимира Литвина вразило, в якому занедбаному стані перебувала ця установа охорони здоров’я. Він ще раз переконався, що в багатьох випадках Поліські райони Житомирщини обділені. Тому посприяв у виділенні коштів на реконструкцію. Тепер лікарню не впізнати. І, що вкрай важливо, багато зроблено для енергозбереження — утеплено стіни, встановлено металопластикові вікна. Головний лікар Тарас Собко з гордістю показав, зокрема, котельню, повідомивши, що на опалення цієї зими не витрачено жодного кубометра газу — його замінили дрова. У дні, коли стояли сильні морози, вистачало на добу чотири складометри, щоб підтримувати необхідну температуру в приміщеннях лікувального закладу. Опалення дровами виявилося в шість разів дешевше, ніж газом.
Під час зустрічі з медиками В. Литвин висловив переконання, що зарплата лікаря має бути на рівні зарплат у промисловості. Володимир Литвин передав 34 фельдшерсько-акушерським пунктам велосипеди від заснованого ним благодійного фонду «Майбутнє Полісся».
В. Литвин вручив кращим вчителям району цінні подарунки. 35 обдарованих дітей отримали стипендії від благодійного фонду В. Литвина «Майбутнє Полісся». Червоноармійській школі керівник парламенту передав набір книжок для бібліотеки.
Питали про те, що хвилює
Під час спілкування з жителями району й журналістами Володимир Литвин відповів на низку запитань. Людей хвилюють, зокрема, перспективи адміністративно-територіальної реформи. З цим не треба поспішати, впевнений глава парламенту. Бо адмінреформу начебто почали, поскорочували міністерства і відомства, а тепер створюють заново. А насамперед треба визначитися, які функції виконуватиме держава, під ці функції створити структуру, а туди набирати людей, які забезпечуватимуть роботу. До чого може звестися адміністративно-територіальна реформа? З двох районів зроблять один, після чого колишній райцентр, образно кажучи, вмре. Треба починати не з адміністративно-територіальної реформи, а з наближення послуг до людини.
Журналістів цікавила ситуація із закупівельними цінами на молоко. Ця проблема має два виміри, зазначив політик. Перший — це збут продукції переробників у зв’язку з тим, що заборонено ввезення в Росію українського сиру, тож упав попит на молочну сировину. Треба було заздалегідь мати зарубіжні експертні висновки щодо якості української молокопродукції. Друга проблема пов’язана з тим, що не можна допустити дальшого зменшення поголів’я худоби. Поки вирівняється ситуація у відносинах з Російською Федерацією, держава повинна взяти на себе ці ризики, щоб підтримати людей, закупівельні ціни на молоко мають бути врегульовані.
 
Житомирська область.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Нагороджені матері-героїні (зліва направо) Яніна Муравська, Домініка Талько, Аделія Цалко і Віцентина Талько.