Учора почався дводенний міжнародний семінар з питань створення та функціонування Державного реєстру виборців. У ньому взяли участь народні депутати, представники Центральної виборчої комісії, Венеціанської комісії, а також делегацій з Молдови, Вірменії, Азербайджану, Грузії.

Зокрема, народний депутат Сергій Подгорний («БЮТ-«Батьківщина») вважає, що Державний реєстр виборців допоможе уникнути фальсифікацій на парламентських виборах 2012 року. За його словами, завдяки існуванню реєстру можна буде контролювати кількість людей у тому чи іншому регіоні країни. Парламентарій нагадав, що на сьогодні приблизна кількість виборців по регіонах практично не міняється. Саме тому раптові зміни протягом місяця-двох дадуть підстави говорити про підготовку фальсифікацій.

Реєстр працював би ще краще, підкреслив народний обранець, якщо б була вирішена проблема судової системи. З огляду на те, як суди сьогодні приймають рішення, він не виключає, що на виборах Верховної Ради одна людина зможе проголосувати в декількох регіонах.

Також парламентарій назвав головним недоліком роботи ЦВК надмірну політизацію.

Поки, за його словами, органи ведення реєстру утримуються від спокуси піти на поводу у влади. Народний депутат Юрій Ключковський («НУ—НС») розповів, що Держреєстр щомісяця обновляється і кожний виборець має право ознайомитися зі своїми персональними даними.

Єдиним шляхом контролю, за словами народного обранця, є можливість парламентської партії одержати захищений від копіювання диск із вмістом публічної бази реєстру.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера нагадав, що в законі про вибори народних депутатів передбачена 12-відсоткова межа відхилення від середньої кількості виборців в окрузі. Ідеально було б, щоб ця межа не перевищувала десять відсотків. Крім того, А. Магера заявив, що питання формування округів повинно мати винятково об’єктивний характер. «Як тільки туди втрутяться які-небудь суб’єктивні побажання, це буде заважати нормальному перебігу виборчого процесу. Але якщо застосують винятково математичний підхід, то цей механізм дозволить створити округи таким чином, щоб ні в кого не виникло нарікань», — сказав він.

Представник Венеціанської комісії від Латвії Айварс Ендзінс не виключає фальсифікацій на парламентських виборах. За його словами, в Україні не існує єдиних критеріїв для округів. У зв’язку з цим, вважає він, у деяких регіонах можна буде створити багато дрібних округів, а в інших — декілька великих. У такий спосіб волевиявлення громадян може бути неправдивим. Водночас, на думку Айварса Ендзінса, наявність Державного реєстру виборців, що сьогодні створюється в Україні, є позитивним чинником.