23 березня виповнилося 55 років Торчинському народному історичному музею. Його організатором і незмінним директором є заслужений працівник культури України Григорій Гуртовий.

Музей має багату фондову збірку. Це — палеонтологічні знахідки, археологічні пам’ятки, скарби монет, стародруки, вироби місцевих ремісників, меморіальні речі. Зокрема, шафа для одягу і дзеркало відомого польського письменника, історика, філософа, етнографа Юзефа Ігнація Крашевського привезені із села Городок Луцького району. Є тут і прекрасна бібліотека.

Директор музею Григорій Гуртовий виховав велику когорту істориків. Серед його вихованців кандидати та доктори наук, музейні та архівні працівники. Праця Григорія Олександровича, якому вже 88 років, гідно оцінена державою. Він нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність»... 2006 року Григорій Гуртовий став лауреатом Всеукраїнської премії краєзнавців імені Дмитра Яворницького, а 2010-го музей, який він очолює, здобув перше місце у Всеукраїнському конкурсі громадських музеїв у номінації «Історія рідного краю».

Григорій Гуртовий — автор більше десяти книг. Серед них найвідоміша «Волинь — край козацький», яка вже витримала два видання. На врочистостях з нагоди 55-річчя Торчинського музею, що відбулися у Волинському краєзнавчому музеї, було презентовано ще одну книгу Григорія Гуртового «Городок. Історична доля села Городок Луцького району». Щирі слова вдячності того дня пролунали від його вихованців — викладачів Волинського національного університету, почесним професором якого є Григорій Гуртовий, музейних працівників, краєзнавців. До них приєднався і автор цих рядків, який з рук відомого дослідника старовини отримав посвідчення члена Національної спілки краєзнавців України.

Волинська область.

 

На знімку: Григорій Гуртовий ознайомлює з експозицією музею голову облдержадміністрації Бориса Клімчука

Фото автора.