Нарешті це сталося: 36-річний чоловік вийшов на волю, отримавши на порозі одного з вільнянських виправних закладів букет жовтих тюльпанів. А все почалося 24 вересня 2004 року, коли в Пологах було скоєно чергове зґвалтування і вбивство дівчини, цього разу 17-річної. Крайнього знайшли швидко — ним став Максим Дмитренко. 13 травня 2005 року Максим, лише «за щиросердечним зізнанням», бо жодних доказів його причетності до злочину не було, отримав 13 років ув’язнення.

 

Правоохоронців ніяк не зацікавив той факт, що Дмитренко виявився уже п’ятим пологівчанином, якого протягом двох років засудили за подібний страшний злочин. Як не зацікавило й те, що вже в серпні 2005 року в Пологах було затримано, а 23 грудня 2008 року засуджено на довічне ув’язнення справжнього серійного вбивцю і ґвалтівника. Ним виявився Сергій Ткач, відомий як «пологівський маніяк», уродженець Кемеровської області РФ. Свої злочини він скоював у багатьох регіонах ще з 1980 року, але як колишній міліціонер знав, що робити, аби не залишати слідів. Міліція і слідчі органи тим часом «штампували» ґвалтівників: за весь період злочинної діяльності Ткача засуджено 14 невинних осіб. Одного розстріляли, один повісився, один став калікою, один потрапив до психлікарні, а Максим Дмитренко «трубив» до останнього, попри всі зусилля адвокатів. Бо ж «щиросердечно зізнався, і скарг на дії міліції не мав». Нарешті, 17 березня відбулося рішення Вищого спеціалізованого суду із кримінальних справ, яке скасувало вирок стосовно М. Дмитренка. 22 березня він вийшов на волю. 

Будинок у Пологах 75-річна мати засудженого вже давно покинула через цькування сусідів, і його як безгоспну споруду пограбовано. А сама Ірина Леонтівна доглядає паралізовану сестру в обласному центрі.

Під час перебування в Запоріжжі Президента України Віктора Януковича журналісти поцікавилися, чи компенсують моральні та матеріальні збитки звільненому? «У мене немає повноважень впливати на судову систему або керувати судовою владою, тому я не можу нікого зобов’язати компенсувати збитки, які поніс Максим Дмитренко, — заявив Віктор Янукович. — Але хочу висловити свою точку зору з цього приводу. Я переконаний: якщо судова влада зробила помилку і людина постраждала внаслідок такого рішення незаконно, треба їй компенсувати збитки, яких вона зазнала: і матеріальні, і моральні. Стосовно ж допомоги з боку влади, то я вже мав сьогодні розмову з цього приводу з головою 

облдержадміністрації Олександром Пеклушенком і зобов’язав його взяти під свій особистий контроль адаптацію цієї людини в житті та суспільстві по всіх питаннях, без виключення. Щодо компенсації — ми шукатимемо можливість допомогти цій людині з боку держави, і ми це зробимо».

До сказаного додамо, що стосовно дій правоохоронців із розслідування серії вбивств і зґвалтувань у Пологах на сьогодні порушено три кримінальні справи.

 

Запоріжжя.