У Дніпропетровську відсвяткували 50-річчя від дня запуску першого штучного супутника Землі, спроектованого в КБ «Південне» і створеного на «Південмаші». Його зібрали в рекордно короткий термін — за два місяці. Тільки третя спроба запуску увінчалася успіхом. Але, як розповів учасник подій тих років Володимир Гладілін, нині заступник генерального конструктора КБ «Південне», американці такий супутник намагалися запустити 11 разів. «Космос-1» і нині є головним експонатом музею КБ «Південне». У зв’язку зі знаменною подією «ПМЗ» відвідав другий Президент України Леонід Кучма.

— Я зайшов сюди зі сльозами на очах. Мені дуже приємно перебувати в кабінеті Михайла Кузьмича Янгеля. І одразу стільки спогадів! — сказав Леонід Данилович. — Сподіваюся, що майбутнє нашої країни буде пов’язане з космосом, а потенціал у нас є. Треба берегти те, що залишилося.
Сьогодні завод здійснює великий космічний проект із Бразилією. Запуск планується на кінець нинішнього року. Тривають переговори з Перу, Колумбією та Еквадором. В українських супутниках і виведенні їх на орбіту зацікавлено багато країн. Проте завод має також великий потенціал і досвід у виробництві деталей для літаків, складає трактори, які, за словами того-таки Леоніда Кучми, раніше експортувалися в 56 країн світу, а тепер чомусь не затребувані в нашій аграрній країні.
Заводчан і керівництво «Південмашу» і КБ «Південне» також привітав голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул. Він нагадав, що в 2011 році на «ПМЗ» майже в 5 раз збільшився обсяг виробництва промислової товарної продукції. Потенціал «Південмашу» і КБ «Південне» зовсім не вичерпаний — це зазначають і чиновники, і виробничники. І свято, що відбулося, — це зайвий привід привернути увагу до галузі, яка по праву вважається провідною в Україні.
Фото прес-служби облдержадміністрації та Миколи М'якшикова (Укрінформ).
З журналістами спілкуються (зліва направо) генеральний конструктор КБ «Південне» Олександр Дегтярьов, голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул, другий Президент України Леонід Кучма, генеральний директор ДП «ВО «ПМЗ» імені Макарова» Віктор Щоголь.