Нинішнього року площі під яровими зерновими й зернобобовими істотно розширяться. У Мінагропроді прогнозують, що вони зростуть до 9,98 мільйона гектарів — на 28,8 відсотка порівняно з минулим роком. Щоправда, ці на перший погляд оптимістичні показники навряд чи можна назвати великим успіхом. Адже збільшення відбудеться за рахунок озимих, які не дожили до весни, а пересівати доведеться близько 3 мільйонів гектарів.

Тим часом з підрахунку збитків починають весняно-польові роботи аграрії Херсонщини. Після обстеження посівів, садів та виноградників, постраждалих внаслідок осінньої посухи та лютневих морозів, експерти дійшли остаточного висновку: погодні катаклізми знищили озимі на 38,9 відсотка площ. А збитки, що «визріли» на ланах, у садах та виноградниках області, оцінюються у 926,5 мільйона гривень! З них 70,7 мільйона — втрати від пошкодження кісточкових (персики та абрикоси) і виноградної лози, повідомляє наш власкор Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Розпочали посівну й у південних районах Тернопільщини: Борщівському і Заліщицькому. Зокрема, у господарствах, землі яких прилягають до Дністра: там весна приходить на два тижні раніше. Сіють пшеницю та ячмінь. Загалом ситуація з озимими не така погана, як здавалося восени, коли через зневоднення ланів вони довго не сходили.

Волога і тепер дорогоцінна, адже весняний вітер швидко підсушує землю, тому аграрії поспішають, намагаючись вкластися з сівбою ранніх зернових у десятиденний термін. Якщо з насінням, добривами, засобами захисту в господарствах більш-менш нормально, то з пальним дехто прогадав. Сподівалися, що ціни навесні знизяться, а вони поповзли вгору. Тож тим, хто не зробив запасів, буде сутужно. Щодо прогнозів на врожай, то передбачається, що він буде на 20—25 відсотків нижчим, ніж торік. Варто нагадати: минулого року область зібрала 1,9 мільйона тонн зернових, що стало рекордом з часу її заснування, інформує наш власкор Любов ЛЕВИЦЬКА.