У боротьбі з туберкульозом і тютюнокурінням на законодавчому рівні проведено певну роботу, однак низка питань залишається невирішеною. Про це заявили на брифінгу народні депутати, члени Міжфракційної депутатської групи «За майбутнє України без тютюнокуріння» Тетяна Бахтеєва, Юрій Мірошниченко та Євген Царьков.

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва відзначила, що низка рішень на законодавчому рівні — зокрема, ратифікація Конвенції з боротьби із туберкульозом, прийняття законів про підвищення акцизу на тютюнові вироби, розширення площі для попереджень на пачках цигарок — вплинула на поліпшення статистики. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість тих, хто палить, в Україні за два роки зменшилась на 13 відсотків.

За словами Т. Бахтеєвої, закон про боротьбу з туберкульозом передбачає цілий комплекс заходів із боротьби з туберкульозом не лише медичних, а й соціальних. На сьогодні фінансування заходів із боротьби з туберкульозом, зокрема, вакцинування немовлят і медикаментозне лікування у протитуберкульозних диспансерах, запевнила голова комітету, фінансується на 100 відсотків. Однак досі урядом не внесено в парламент державну програму боротьби з туберкульозом на 2012—2016 роки. Ще залишається багато запитань стосовно технічного оснащення, устаткування тубдиспансерів, фінансування профілактичних заходів.

Євген Царьков звернув увагу на необхідність контролю над реалізацією цього закону, щоб він був підкріплений матеріальною базою, не відбувалося скорочення лікувальних установ.

      Факт

Щорічно на планеті від туберкульозу помирають понад п’ять мільйонів людей. Україна з 1997 року перебуває у стані епідемії. За цей час від туберкульозу померли 160 тисяч українців. Щорічно в майже тисячі маленьких дітей виявляють туберкульоз. Щогодини в Україні з’являється чотири хворих з новою формою туберкульозу і щогодини один хворий помирає від туберкульозу.

Постійний представник Президента України в парламенті Юрій Мірошниченко підкреслив, що в боротьбі з туберкульозом особливу увагу потрібно приділити тим людям, які не можуть самі подбати про себе: ті, хто перебуває у місцях позбавлення волі, за межею бідності. Адже туберкульоз — передусім соціальна хвороба.

Відповідаючи на запитання журналістів про стан здоров’я Оксани Макар, Тетяна Бахтеєва повідомила, що лікування постраждалої дівчини в донецькій клініці повністю забезпечується за рахунок держави. Її мамі також надано гарні умови — окрему палату зі зручностями, харчування. Оксані вводили дуже дорогі ліки, наприклад, одна ампула необхідного протиопікового препарату коштує дев’ять тисяч гривень. «Оксана хоче жити, чіпляється за кожну соломинку, але їй дуже важко», — сказала Т. Бахтеєва.