Лише 3,4 відсотка коштів у структурі витрат на середню освіту спрямовують держадміністрації Вінницької та Житомирської областей на капітальні потреби загальноосвітніх навчальних закладів, констатує Колегія Рахункової палати. 

За підсумками аудита, в 2009—2011 роках на заробітну плату витрачалося 80 відсотків, на енергоносії й комунальні послуги — 10 відсотків бюджетних асигнувань.

Серед основних причин — недостатність нормативно-правового забезпечення, неналежне виконання місцевими держадміністраціями покладених на них повноважень з реалізації державної політики у сфері загальної середньої освіти, брак фінансового ресурсу, повідомляє прес-служба Рахункової палати. В результаті шкільна мережа не є оптимальною, умови для навчання у більшості закладів не відповідають державним санітарним нормам і правилам.

Третина ЗОШ зазначених областей не мають обладнаних кабінетів математики, фізики, хімії, біології, спортивних залів. Наявне устаткування практично не оновлюється. 

Понад 70 відсотків шкіл не забезпечені постійним медичним обслуговуванням. У 11,8 відсотка закладів Вінницької та у 19,5 — Житомирської областей немає водогонів, у понад 60 відсотків і досі не збудовані внутрішні санвузли.

За відсутності контролю з боку облдержадміністрацій без урахування наявної навчально-методичної та матеріально-технічної бази відповідно 27 та 46 загальноосвітніх шкіл реорганізовано у гімназії, колегіуми, ліцеї. І хоча бюджетні видатки на їхнє утримання істотно зросли, більшість цих закладів виконують функції звичайних шкіл.