На Волині з робочою поїздкою побував Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.

Прибуття Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка на відзначення 20-річчя Служби безпеки України працівники управління СБУ в області сприйняли як визнання їхніх заслуг перед державою. А зроблено за два десятиліття багато.

Звертаючись до присутніх в залі, Адам Мартинюк відзначив, що свого часу він теж мало не став курсантом училища Служби безпеки, та доля розпорядилася по-іншому. Однак і досі зберіг повагу до цієї важливої державної інституції. Більше того, спілкуючись з 1998 року із співробітниками управління СБУ в області, жодного разу не мав до них претензій щодо професійного виконання ними своїх обов’язків.

 

Щиро подякувавши присутніх в залі офіцерів за сумлінність у службі й поздоровивши їх з ювілеєм СБУ, Адам Мартинюк вручив Почесну грамоту Верховної Ради України начальнику управління СБУ в області генерал-майору Володимиру Мельниковичу. Грамоти Верховної Ради України удостоєно і начальника Маневицького міжрайонного відділення підполковника Сергія Вавдіюка. Цінні подарунки одержали начальники відділів управління — полковник Микола Гончаров та підполковник Тарас Цюцюра.

Після завершення урочистостей Перший заступник глави парламенту дав інтерв’ю для «Голосу України».

— Адаме Івановичу, ухвалений 25 березня 1992 року Закон «Про Службу безпеки України» визначив її статус як державного правоохоронного органу спеціального призначення, а також завдання, права, обов’язки, організацію та основні напрями діяльності. Приємно відзначити, що серед інших правоохоронних підрозділів країни СБУ вирізняється своєю елітністю. Чим це зумовлено?

— По-перше, завдання в них набагато складніші, відповідальніші, ніж в інших військових формуваннях. Я не хочу нікого принижувати, кожен із них виконує свій обов’язок із захисту інтересів держави, суспільства, українського народу, але, поза всяким сумнівом, елітою цих спеціальних підрозділів завжди були спецслужби, які займалися охороною і безпекою держави. Традиційно склалося, що підбір кадрів у ці служби завжди був прискіпливішим. Там більш кваліфіковані співробітники набиралися, там престижніше і відповідальніше було служити. Тому був певний ореол таємничості, захоплення справою цих людей. Служба, яка гарантує безпеку держави, завжди буде привілейованою.

— З огляду на зміни у суспільстві, спецслужба поступово позбавлялася невластивих їй функцій. Зокрема, з неї були виведені підрозділи зовнішньої розвідки та захисту телекомунікаційних систем...

— Нині Служба безпеки дещо обрізана в першопочатковому своєму формуванні. Вона мала все, що стосувалося захисту держави, починаючи з прикордонних військ, закінчуючи розвідкою за кордоном, контррозвідувальною роботою всередині країни, спеціальними службами, пов’язаними із захистом державних таємниць. Спеціальний урядовий зв’язок також перебував у сфері їхнього управління, як і охорона вищих посадових осіб... Там дійсно було сконцентровано ядро, покликане захистити інтереси та безпеку країни.

Можливо, це в умовах розвитку демократії й краще: є певна конкуренція, а кожен з конкурентів намагається краще нести службу, щоб показати свою доцільність існування за рахунок податків народу.

— У Росії ці служби працюють паралельно?

— Не завжди. Росіяни вже прикордонників повернули в Федеральну службу безпеки. У них певна особливість, пов’язана зі складною ситуацією на кордоні. Слава Богу, у нас такого немає.

— Декілька слів щодо ініціативи фракції Комуністичної партії про повернення смертної кари.

— На превеликий жаль, Рада Європи, а Україна є складовою європейського співтовариства, категорично виступає проти смертної кари. І саме на вимогу європейських структур забрали цю статтю із Конституції. Запровадження смертної кари потребує внесення змін до Основного Закону. Хоча знаючи і усвідомлюючи, які страхітливі злочини відбуваються, я особисто і наша фракція за повернення смертної кари тим, хто цього заслужив. Але, гадаю, що, на жаль, найближчим часом ми не дійдемо до цього рішення, оскільки Європа категорично проти введення смертної кари. Хоча мені цікаво, як наприклад, подивляться в Норвегії, де кілька місяців тому від рук терориста загинуло п’ять чи шість десятків молодих людей, на те, що вбивця буде тільки пожиттєво засуджений.

— А як же така країна, як США з її давно встановленими демократичними традиціями?

— В Америці смертна кара й досі є в деяких штатах.

Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк виступає на урочистих зборах в Луцьку.

Фото автора.