Голова Верховної Ради Володимир Литвин запросив спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій узяти участь у спостереженні за виборчим процесом в Україні.

У тексті запрошення В. Литвин повідомив, що відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів» чергові вибори до Верховної Ради України відбудуться в останню неділю жовтня 2012 року.

«Підтверджуючи відданість української сторони положенням п. 8 Копенгагенського документа ОБСЄ 1990 року, а також відповідно до статей 77 та 79 Закону «Про вибори народних депутатів України», якими передбачено, що «офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій можуть вести спостереження за ходом виборчого процесу», — зазначив В. Литвин, — маю честь запросити міжнародних спостерігачів для спостереження за виборчим процесом в Україні».

Він нагадав, що статтею 16 зазначеного закону визначено: виборчий процес розпочинається за дев’яносто днів до дня голосування. Реєстрація офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій здійснюватиметься відповідно до затвердженого Центральною виборчою комісією порядку реєстрації офіційних спостерігачів.

«Користуючись нагодою, — наголосив керівник українського парламенту, — хотів би поновити свої запевнення у вельми високій до Вас повазі», повідомила прес-служба законодавчого органу.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відправив листи із запрошенням Президенту Парламентської асамблеї НАТО Карлу Ламерсу, Президенту Парламентської асамблеї ОБСЄ Петросу Ефтіміу, Президенту Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клоду Міньйону, Президенту Європейського Парламенту Мартіну Шульцу, Голові Ради Міжпарламентської асамблеї держав—учасниць Співтовариства Незалежних Держав Валентині Матвієнко, Президенту Парламентської асамблеї Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ Ельтону Мамедову, Президенту Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва Самвелу Нікояну.