У Криму необхідно посилити заходи з протидії несанкціонованим розкопкам і розграбуванню пам’яток археології. Таку думку на робочій нараді висловив заступник Голови Ради міністрів АРК Георгій Псарьов.
За матеріалами Головного управління інформаційної політики Ради міністрів, віце-прем’єр автономії повідомив, що на території регіону налічується близько 5,6 тисячі таких об’єктів, і деякі з них несанкціоновано розкопують і нищать.
— В останні десятиліття минулого століття багато пам’яток, насамперед античних і середньовічних, було зруйновано, а незаконні розкопки набули промислових масштабів. Президент України Віктор Янукович на засіданні громадської гуманітарної ради зазначав, що потрібно посилити роботу зі збереження культурної спадщини, — заявив Георгій Псарьов.
Голова Республіканського комітету Криму з охорони культурної спадщини Лариса Опанасюк виступила з пропозицією делегувати Рескомітету повноваження з видання розпоряджень, приписів, дозволів на проведення археологічних розкопок та встановлення штрафних санкцій. Крім того, глава відомства запропонувала створити раду сприяння охороні культурної спадщини, організувати постійну «гарячу лінію», щоб громадяни могли повідомляти про відомі їм факти розграбування пам’яток.