Обирати міських голів та депутатів місцевих рад за мажоритарною системою в два тури передбачає законопроект про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», який внесли до парламенту народні депутати від «НУ—НС» Ірина Геращенко та Кирило Куликов.

Парламентарії на брифінгу зауважили, що дочасні вибори міського голови в Обухові продемонстрували ситуацію, яка сьогодні є характерною для багатьох міст України: дуже низька явка виборців (40 відсотків), що свідчить про розчарування людей та водночас небажання громадян нести відповідальність за свій вибір. А розпорошеність голосів між кількома кандидатами від демократичних сил призводить до того, що в результаті містами України, як правило, керують люди, які отримали підтримку близько 10 відсотків мешканців міста.

Законопроект передбачає, щоб обраним в одномандатному виборчому окрузі депутатом, сільським, селищним головою вважався кандидат, який одержав більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, відносно інших кандидатів, які балотувалися в цьому виборчому окрузі. «Другий тур виборів дасть змогу виборцям обрати людину, яка має більшу підтримку громадян, і не буде так, що за міського голову проголосували 10—12 відсотків представників громади, — сказала І. Геращенко. — Також зникне розпорошеність голосів виборців». «На виборах в Обухові опозиція сама себе переграла, — сказав К. Куликов. — Свого часу міського голову Києва обрали 300 тисяч киян. Найголовніше, щоб міський голова справді представляв людей, які живуть у цьому місті».