Один відсоток населення України, а це понад півмільйона осіб, за офіційним даними, хворі на туберкульоз. При цьому, стверджують експерти, далеко не всі звертаються до лікарів. А 5—10% тих, хто страждає від недуги, за даними Держслужби з питань протидії ВІЛ/СНІДу й іншим соціально небезпечним захворюванням, відмовляються від медичної допомоги.

Агентство США з міжнародному розвитку починає в нашій країні новий пілотний проект «Зміцнення контролю за туберкульозом в Україні». Він розрахований на п’ять років. За словами директора відділу охорони здоров’я та соціальних перетворень місії USAІD в Україні, Білорусі та Молдові Бредлі Кронка, проект спрямовано на підвищення результативності лікування. А саме: виконання режиму й ефективний менеджмент лікування, контроль поширення захворювань у групі «туберкульоз—ВІЛ», зміцнення систем поставки медпрепаратів.

Паличка Коха (мікробактерія збудника туберкульозу була відкрита німецьким ученим Робертом Кохом в 1882 році) почала бити по здоров’ю українців давно. 1995-го Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила про епідемію туберкульозу в нашій країні. Щогодини в Україні чотири чоловіки захворюють і один умирає від цієї недуги.

Туберкульоз вважався соціальною хворобою. Мовляв, він вражає незаможних і, так сказати, неблагонадійних громадян. Зокрема, у виправних установах пенітенціарної системи багато туберкульозників. Погіршенню епідеміологічної ситуації сприяє епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні. Так, наприклад, у Дніпропетровській області у кожного четвертого, інфікованого минулого року, виявлено активний туберкульоз у поєднанні з вірусом імунодефіциту людини.

Однак паличка Коха у своїх жертвах не розбірлива. У групі ризику люди різного віку, соціальних верств і професій. Фахівці стверджують: на руку епідемії грає непоінформованість населення про дану проблему.

Темп нашого життя, негативні емоції, стреси, незбалансоване харчування — ці фактори знижують захисні сили організму й дають шанс туберкульозу. Заразитися можна як від хворої людини, так і від тварини. Навіть таргани та мухи можуть бути рознощиками небезпечних мікробактерій.

За даними ВООЗ, третина населення планети вже інфікована туберкульозом. Паличка Коха живе в організмі, і хвороба не проявлятися доти, доки імунна система може контролювати її. Учені стверджують: мікробактерії недуги адаптовані до перепадів температури, вологості та світла. Наприклад, у вуличному пилу й навіть на сторінках книг вони чудово себе почувають три місяці, у воді — 150 днів, а в молочних продуктах — до десяти місяців. Убивають паличку Коха сонячні промені й температура вище 85 градусів.

Для профілактики туберкульозу лікарі рекомендують раз на рік робити флюорографію й бути уважним до себе. Про початок захворювання може сигналізувати поганий апетит, пітливість, підвищена температура, швидка стомлюваність, втрата ваги.

Рентген-лаборант Євгеній Максименко під час рентген-зйомки відвідувачів флюоромобіля у Дніпропетровську, де триває місячник боротьби із туберкульозом.

Фото Миколи М’якшикова (Укрінформ).