Зміни до податкового законодавства вчора обговорювали під час круглого столу народні депутати та експерти. Зокрема, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Андрій Журжій розповів, що в комітеті опрацьовуються зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які зменшують навантаження на фонд оплати праці. Законопроект, за його словами, створює можливість для роботодавця легально сплачувати заробітну плату, винагороду за цивільно-правовими договорами, надавати допомогу по тимчасовій непрацездатності та у зв’язку з вагітністю та пологами.

Також, зазначив парламентарій, документ містить кілька технічних запобіжників, які дозволять зберегти рівень надходжень до бюджету від сплати єдиного внеску (ЄСВ) в цьому році:

— щомісячний платіж на одну застраховану особу збільшиться на понад 20% порівняно з середнім показником за минулий;

— мінімальний середньомісячний платіж на одну застраховану особу буде не меншим, ніж аналогічна плата в 2014 році;

— кількість застрахованих осіб не може вдвічі перевищувати середній показник 2014 року.

Андрій Журжій висловив сподівання, що цього тижня Верховна Рада розгляне цей законопроект.

У свою чергу, член парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан наголосила, що сьогодні на бізнес треба зменшити фіскальний тиск. За її словами, необхідно нівелювати негативні норми, які виникли через поспішне прийняття змін до Податкового кодексу наприкінці минулого року, та підготувати комплексні зміни до існуючої податкової системи.

На думку Оксани Продан, насамперед треба скасувати норми, що посилюють фіскальний та адміністративний тиск на доходи фізичних осіб, а саме сплату обов`язкового мінімального єдиного соціального внеску з кожного найманого робітника. Нині цей законопроект теж перебуває  на опрацюванні в профільному комітеті.

На знімку: Оксана Продан, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, Антон Поляничко, заступник начальника відділу забезпечення роботи ІV судової палати Вищого адміністративного суду України, Андрій Журжій, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.