В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене встановленню в місті інформаційних туристичних ліхтарів-вказівників. Новація — їх оснастять мультимедійним терміналом.

Найголовніше, щоб ліхтар гармонійно вписувався в ужгородську архітектуру. Виконання — сучасне, а пропорції і зовнішній вигляд — старовинні. «Навіть кольором намагаємося це підкреслити. Тобто звичайного чорного не буде», — розповів скульптор творчого об’єднання «Перший цех» Михайло Колодко. Він додав, що ліхтарі виготовлені у нову епоху, однак «наліт старовини» буде яскравим і виразним.

Кожен світильник відбиватиме певний період у житті міста: будуть угорський, австрійський, чеський та радянський ліхтарі. Користувачі у спеціальному пристрої (міні-комп’ютері, вмонтованому у ліхтар) зможуть прочитати про традиції (зокрема, кулінарні), що їх перейняли ужгородці в ці епохи. Також можна буде переглянути інформацію про культурні заходи і невеличке слайд-шоу — екскурсію містом. Діятиме в ліхтарі і галерея. Всю інформацію перекладуть українською, російською, угорською, англійською та німецькими мовами. «Ми запрошуємо носіїв мови, щоб переклад був максимально прийнятний для іноземців—гостей Ужгорода», — сказав керівник туристично-інформаційного центру «Закарпаття» Олександр Коваль.

Ліхтарі-вказівники встановлять протягом найближчих двох місяців. На вершечку кожного буде розміщено скульптурку дрозда — символ колишніх володарів міста Другетів. «Перший цех» працює над тим, щоб вони щогодини співали.

Щодо розділу «Галерея», то тут планують показати мистецькі надбання. Ця галерея буде найменшою у світі (раніше такою був «виставковий зал» у недіючій телефонній будці у Лондоні, де художниця розміщувала свої картини). В Ужгороді галерею вміщуватиме кожен ліхтар — завдяки вмонтованому мультимедійному пристрою. Автори ліхтарів-вказівників оголошують конкурс для наповнення галереї.

Переможець матиме змогу постійно оновлювати «виставку» та пропонувати щодо цього проекту свої ідеї. Також передбачається керування інформаційним наповненням ліхтаря дистанційно — через Інтернет.

Окрім головної функції — освітлення вулиць, ліхтарі будуть оснащені не тільки мультимедійними терміналами. Тут ще буде розташовано вказівники до вартих уваги туриста і загалом привабливих місць Ужгорода.

На знімку: таким буде ліхтар у старовинному середмісті біля книгарні «Кобзар».

Фото Олександра ПОПОВИЧА.