Ще півроку тому мало хто вірив, що на базі Республіканського вищого училища фізичної культури (РВУФК) запрацює Українська академія хокею. Адже по-справжньому взялися за цю справу лише після постійних невдалих виступів вітчизняних юнацьких, юніорських та молодіжних команд на континентальних і світових першостях.

Нарешті вітчизняні спортивні чиновники зрозуміли, що без надійного резерву національна збірна може просто зникнути. На тестування запросили всіх бажаючих семикласників України. Відібрали двадцять найобдарованіших хлопців. Тепер з кожним роком чисельність відділення хокею в РВУФК лише зростатиме. Упродовж наступних кількох навчальних сезонів тут планують набрати п’ять вікових груп, в яких навчатиметься понад сто дітей. Перший випуск відбудеться 2016 року. Саме тоді вихованці училища у складі збірної України стартують на чемпіонаті світу серед юнаків (U-18).
Увесь період навчання діти перебуватимуть на повному державному утриманні. А це — проживання, харчування, екіпіровка, спортивний інвентар, тренувальний процес, оренда ковзанок, навчання у школі, поїздки на різноманітні змагання.
Нині керівництво РВУФК спільно з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту і ФХУ вирішує проблему власного льодового стадіону. У квітні на території училища розпочнеться будівництво сучасного критого льодового майданчика з шістьма роздягальнями, іншими підсобними приміщеннями і трибунами. За навчання з батьків юних хокеїстів не візьмуть жодної копійки. Головні спонсори — державні спортивні установи і Федерація хокею України.
Восьма година ранку. В одній із роздягалень броварського Льодового палацу «Термінал» лунає англійська мова. Американський тренер Марк Єйтс жваво обговорює з юними хокеїстами тему ранкового тренування. На хлопцях «обладунки» жовто-синього кольору, а на грудях — тризуб.
Завідувач методичного кабінету РВУФК Сергій Єщенко не приховує задоволення від деякої моєї розгубленості: «Справді, тренер — із США, а ось хлопці — наші. Так, Сашко Шендерєв — із Борисполя, Дмитро Колядинський, Микита Родиченко, Микита Коваленко, Максим Скорик — з Харківщини, а Максим Омельченко, Володимир Воропай та Денис Цурак приїхали з Миколаївської області, Карен Арустамов представляє Львівщину. Крім того, є хлопці з Києва, Херсона, Волині. Усі вони закохані в хокей і мріють грати за свої улюблені клуби у провідних лігах. Та збірна України для них — одна-єдина! Тому хлопці швидко зрозуміли, що лише вільне спілкування (без перекладача) з американським фахівцем допоможе кожному засвоїти хокейну науку. Тепер англійська — пріоритетний предмет».
За словами старшого тренера відділення хокею РВУФК Вадима Кір’яна, перше бойове хрещення його підопічних відбудеться незабаром, коли в гості завітає сильна дитяча білоруська команда «Раубичі». Матчі у відповідь заплановано на травень. А ось літню екзаменаційну сесію в українців прийматиме американський штат Аризона. Саме там відбудеться навчально-тренувальний збір вихованців Української академії хокею.
Упродовж місяця триразові щоденні тренування чергуватимуться з контрольними матчами. Заплановано понад двадцять поєдинків з американськими і канадськими ровесниками. Це неабияка підмога для підготовки до участі у відкритій дитячо-юнацькій першості Білорусі або Росії. Крім того, обов’язкова участь у чемпіонаті України та кількох міжнародних турнірах. Тому наступного сезону юні хокеїсти зіграють майже сто офіційних поєдинків.
Фото автора.