У Херсоні вуличні грабежі взагалі не рідкість, але тепер дійшло до того, що в нас будь-якого пішохода запросто можуть убити навіть за шматок хліба. На житловому масиві «Корабел» 58-річна пенсіонерка ввечері поверталася додому після походу по магазинах. Обидві руки в неї були зайняті великими пакетами з продуктами та спортивним костюмом.

 

Однак біля самого двору хтось накинувся на неї і почав виривати пакети. Жінка похилого віку міцно вчепилася в них, не бажаючи віддавати грабіжникові, і той двічі вдарив її ножем у спину. Так за хліб із ковбасою, спортивний костюм і мобільний телефон жертва злочину поплатилася життям. Викликані на Островське шосе співробітники міліції зі складу слідчо-оперативної групи відзначили: убивця вочевидь володів вельми специфічними навичками, більше характерними не для двоногого вуличного шакала, а скоріше для «спецназівця», десантника або кілера. Але було незрозуміло, навіщо за такого професіоналізму промишляти явним «дріб’язком», що ним зазвичай займаються хуліганисті підлітки, і розмінюватися на чужі пакети із продуктами.

Загадку допоміг розгадати мобільний телефон загиблої: після вбивства власниці з нього хтось дзвонив. Перевіривши, з ким спілкувався невідомий абонент, оперативники встановили його особу — вийшли на скромного безробітного, котрий... на роль бандита аж ніяк не підходив. Із криміналом він ніколи не зв’язувався, судимостей не мав, натомість був зразковим сім’янином і турботливим батьком двох дітей. Однак сищиків насторожила важлива деталь із біографії підозрюваного: у молодості 46-літній чоловік служив в Афганістані, брав участь у бойових діях і цілком міг опанувати там прийомами фізичного усунення противника, які врізаються в пам’ять намертво.

Остаточно їхні сумніви розвіяв обшук удома в «афганця», де знайшли спортивний костюм убитої та мобільний телефон. Підозрюваний під час обшуку поводився дуже спокійно, а коли зрозумів, що головні докази виявлено, добровільно видав і знаряддя вбивства — саморобний мисливський ніж. Після затримання безробітний у всіх подробицях розповів ще про два напади на самотніх жінок похилого віку, яких підстерігав у сутінках у сквері неподалік свого будинку. 

— Доказів його провини було достатньо для того, щоб суд санкціонував арешт затриманого, — каже перший заступник начальника Комсомольського райвідділу міліції Херсона Олександр Говорун.

«Мисливця на бабусь» відправили на психіатричну експертизу, як зазвичай чинять із усіма вбивцями. Але лікарі не визнали його якимось кровожерливим маніяком. Мотиви злочинів грабіжника навіть відрізняються своєрідною логікою: можливість заробляти на життя херсонець втратив, а для справжнього чоловіка й годувальника родини в його розумінні було негідним сидіти на шиї у дружини й жити за її рахунок. От «зразковий сім’янин» і вирішив за всяку ціну добувати кошти для харчування — вийшов із ножем на велику дорогу.

Херсонські правоохоронці зазначають: вуличні грабіжники стають дедалі зухвалішими. Якщо колись вони обходилися кулаками так битками, то тепер їхні «арсенали» поповнюються якщо не ножами, то вогнепальною або травматичною зброєю, яку вони за найменшої нагоди без роздумів пускають у хід.