Вечірнє засідання 20 березня
На початку засідання на вимогу фракцій «БЮТ-«Батьківщина» і «НУ—НС» було оголошено перерву. Опозиція протестувала проти ухвалення в першому читанні законопроекту про реформування нафтогазового комплексу. Після перерви Андрій Парубій («НУ—НС») оприлюднив заяву фракцій, у якій йшлося про начебто порушення закону про Регламент під час голосування за вищезгаданий законопроект. Оскільки дві фракції вимагали перерви, а її не оголосили, під час обговорення не надали слово для виступу представнику фракції «НУ—НС». А голосування відбулося тоді, коли пленарне засідання вже мало завершитися. А найбільше опозиція була стурбована намірами приватизувати вітчизняні нафто- та газопроводи. «Незважаючи на те, що урядовий законопроект був знятий із розгляду, ми переконані, що атака на український газогін буде продовжуватись шляхом внесення змін до другого читання» — заявив А. Парубій.
Натомість А. Мартинюк нагадав, що ранкове засідання було продовжено на 15 хвилин, а законопроект проголосовано о 14.15, тож Регламент порушено не було. Володимир Литвин зауважив, що на погоджувальній раді домовилися підтримати законопроект народного депутата Ю. Кармазіна, оскільки він відповідає національним інтересам України. «Якщо мова йде про здачу газотранспортної системи, то можна тоді звинувачувати, що це здача йде в Європейський Союз, — сказав Голова Верховної Ради. — Оскільки на вимогу Європейської хартії йдеться про розмежування, подолання монополізму «Нафтогазу України»». А за поламаний мікрофон у депутатів, котрі його пошкодили, буде вираховано із зарплати, пообіцяв глава парламенту.
Юрій Кармазін запевнив, що в його законопроекті не йдеться про приватизацію нафтогазового комплексу.
У цілому прийнято законопроект про внесення зміни до статті 34 Закону «Про дорожній рух» (щодо підстав реєстрації транспортних засобів). Ним скасовано заборону проведення державної реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів у разі, коли власники авто чи уповноважені на їх використання особи мають заборгованість зі сплати штрафних санкцій за порушення правил, норм і стандартів у сфері безпеки дорожнього руху.
Верховна Рада ухвалила Заяву «Про укладення Угоди про асоціацію, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі, між Україною та Європейським Союзом». У ній українські парламентарії закликали Європейський Союз і його держави-члени продемонструвати політичну волю та забезпечити якнайшвидше підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; забезпечити синхронне подання всіх документів, необхідних для процесу ратифікації Угоди про асоціацію, включаючи зону вільної торгівлі, до Верховної Ради України, Європейського парламенту та національних парламентів держав-членів ЄС одразу після підписання угоди; надати Україні достатню фінансову, технічну та законодавчу допомогу в період підготовки до виконання та реалізації угоди тощо. Проект постанови підтримали представники парламентської більшості. Депутати з опозиційних фракцій пропонували включити до тексту заяви пропозицію щодо дотримання прав і свобод людини українською владою, однак їхні поправки не підтримали.
У першому читанні були прийняті проекти законів: про внесення змін до деяких законів України щодо убезпечення пенсійних активів; про аквакультуру; про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України стосовно проведення робіт із землеустрою, пов’язаних із встановленням і зміною меж адміністративно-територіальних одиниць; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності.