Під час підготовки до другого читання проекту закону про внесення змін до Закону «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо умов господарювання) народний депутат від Блоку Литвина Микола Шершун (на знімку) вніс зміни до статей 16 і 18. Про це він повідомив під час брифінгу.

Його поправки забороняють у зоні посиленого радіоекологічного контролю:

— будівництво нових, розширення діючих підприємств, без погодження із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи наявності умов проживання і трудової діяльності населення без обмежень за радіаційним фактором (ст.16);

— будівництво санаторіїв, закладів оздоровлення та відпочинку без погодження із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи наявності умов проживання і трудової діяльності населення без обмежень за радіаційним фактором, а також будівництво нових підприємств, які шкідливо впливають на здоров’я населення і навколишнє середовище (ст. 18).

«Моя правка робить більш жорстким підхід до того, аби в санаторіях були створені нормальні умови для відпочинку людей», — зазначив парламентарій.

Ст. 16, за його словами, дає можливість будувати промислові підприємства, якщо є відповідний дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Отже, за рахунок виробництва зможемо відродити території та оздоровити радіоактивно забруднені землі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.