Я єсть людина, син свого народу...

Микола БАЖАН.

Народний депутат України Дмитро Васильович Шлемко (на знімку) народився 65 років тому в чудовому селі з романтичною назвою Белелуя Снятинського району на Прикарпатті в сім’ї колгоспників Василя Дмитровича і його дружини Олени Тимофіївни Шлемків. На жаль, найдорожча для нього людина — мама, яка завжди вставала ще до світла і ні хвилини не сиділа без роботи, важко працювала з ранку до вечора, несподівано захворіла й передчасно пішла з життя. Син назавжди зберіг у своєму серці світлий образ матері, її мудрі слова, натруджені руки...

У простій сільській родині, серед односельців, Дмитро пізнав справжню ціну землі і хліба, нелегкої селянської праці, щиру і незламну любов до рідної української мови і батьківської релігії, до нашої тисячолітньої вітчизняної історії, національних звичаїв і традицій. Змалку він дуже багато читав, напевно, перечитав всю сільську і шкільну бібліотеки. Вже тоді вийшов його збірник «На сонячній галявині», і юного поета направляють на оздоровлення у престижний піонерський табір «Артек» на кримському узбережжі Чорного моря.

Закінчивши із золотою медаллю Снятинську середню школу-інтернат, Дмитро вступає на історичний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту імені Василя Стефаника. Потім викладає в Колоднянській восьмирічній школі на Закарпатті, служить в армії, працює у молодіжних організаціях Івано-Франківської області. Саме в цей період, у далекому 1976-му, ми познайомилися і ось уже майже 40 літ підтримуємо дружні контакти.

Особливе місце в його біографії займає викладання в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, якому присвятив 35 років життя, тут захистив дисертацію на звання кандидата економічних наук, став доцентом кафедри економічної теорії, працював деканом загальнотехнічного факультету, підготував і видав понад 50 наукових праць.

Та надзвичайно важливою є партійна і депутатська діяльність Дмитра Шлемка. 15 років тому він стояв біля джерел утворення партії «Батьківщина» і з перших днів її існування очолив згуртований і монолітний Івано-Франківський обласний осередок. Фактично найдовше перебуває на посаді керівника обласної організації, входить до складу Політради партії. Під керівництвом незмінного і харизматичного лідера Юлії Тимошенко партія перетворилася на одну з потужних політичних структур і відіграє значну роль у житті держави й суспільства.

Свого часу був заступником голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, відповідав за складні соціально-економічні питання, вирішував проблемні ситуації. Справедливо вважає, що Прикарпатський край проніс крізь віки свій неповторний менталітет, який є невід’ємною частиною національної політики і культури.

На дострокових виборах 26 жовтня 2014 року його вчетверте обирають народним депутатом України. Як один з авторитетних і досвідчених людей, він працює в Комітеті з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради. На його думку, нинішньому скликанню парламенту випадає зробити те, що не вдалося зробити за всі роки незалежності, — стати ініціатором і генератором невідкладних реформ, виправдати очікування простих українців.

В одному з нещодавніх виступів Дмитро Шлемко зазначив, що торік відбулися важливі політичні події — вибори Президента, Верховної Ради, формування нового уряду. Однак це ще не вплинуло радикально на гострий кризовий стан країни. І хоча наразі ситуація виправдовується війною на сході та іншими поважними причинами, проте невдовзі владі потрібно буде звітувати за результати своєї роботи. Ось чому необхідно вирішити два невідкладні завдання: перше — зберегти територіальну цілісність і суверенітет держави, створити сучасну боєздатну армію та забезпечити мир; друге — провести системні прискорені реформи задля добробуту людей.

Мабуть, не треба розповідати, яка важка соціально-економічна ситуація в гірських районах. Щоправда, прийнятий у 1995 році Закон «Про статус гірських населених пунктів» надає мешканцям цих зон певні пільги, в тому числі й надбавку до пенсії. Але цей закон розв’язує проблеми лише частково, окремі державні гарантії так і залишилися на папері. Ось чому Дмитро Шлемко ініціював законопроект, спрямований на вдосконалення цього закону. Сподіваємося, що мешканці Прикарпаття, Закарпаття і Буковини отримають такий потрібний їм оновлений «гірський» закон.

Можна навести десятки інших законопроектів, постанов, депутатських запитів і звернень народного обранця. Весь свій напружений час він віддає людям, з ним радяться, до його думок уважно прислухаються. Активно впливаючи на розум і вчинки електорату, досвідчений «карпатський політичний вовк», як Дмитра Шлемка з гордістю і любов’ю називають виборці, вміє зарядити аудиторію своєю бойовою енергією та ентузіазмом, налаштувати на конкретні справи.

Дмитро Васильович Шлемко надзвичайно дорожить і пишається своєю сім’єю — коханою дружиною Ольгою Володимирівною, дочкою Наталею, онуками. Саме в такій сім’ї найбільше цінують любов і працьовитість, взаємну підтримку і повагу одне до одного. Від усієї душі ми бажаємо йому і членам його дружної родини нових творчих успіхів у роботі і навчанні, міцного здоров’я і довгих років щасливого життя.

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.