Голова Верховної Ради Володимир Гройсман (на знімку) провів перше засідання Експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Відкриваючи його, глава парламенту зауважив: варто напрацювати єдині комплексні рішення для реформи місцевого самоврядування, розвитку місцевих громад, децентралізації влади, і внести їх на розгляд у сесійну залу. На думку Голови Верховної Ради, учасники групи мають розглядати ініціативи органів місцевого самоврядування, територіальних громад. «Без змін у місцевому самоврядуванні неможлива жодна реформа», — підкреслив В. Гройсман. Він зазначив, що сьогодні Верховна Рада «демонструє готовність до прийняття рішень, у тому числі, стосовно децентралізації влади і розвитку системи місцевого самоврядування». Так, за його словами, минулого тижня парламентарії прийняли закони про добровільне об’єднання територіальних громад та про засади державної регіональної політики.

Персональний склад експертної групи досить представницький, вважає глава парламенту. Це представники всіх політичних фракцій, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, центральних органів виконавчої влади, експерти. Група вивчатиме громадську думку з приводу законодавчих ініціатив з питань місцевого самоврядування та сприятиме органам державної влади у роз’ясненні основних положень реформ та очікуваних результатів територіальним громадам.

На знімку: (зліва направо) Мирослав Пітцик (виконавчий директор Асоціації міст України), Микола Звєрєв (голова Чернігівської обласної ради, член правління Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад), Вадим Савченко (заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад по зв’язках з громадськістю та міжнародними організаціями).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Прес-служба Верховної Ради.