Про цю історію «Голос України» розповідав у №230 за 7 грудня минулого року в матеріалі «Що в Червоному ділять по-чорному». Коротко нагадаємо ситуацію.

У селі Червоному Сумського району селяни десятиріччями користувалися громадськими сіножатями й пасовищами, розташованими вздовж Псла. Ще донедавна річка в’юнилася під самісіньким селом і навесні розливалась та підтоплювала крайні хати. Тож якось у людей урвався терпець, вони взяли до рук лопати, щось десь прокопали — і Псел змінив своє русло, а площа заплавних лук за селом стала значно більшою. На тих луках селяни випасали свою худобу, й з того чимало з них жило.

Та останнім часом на громадські землі поклали око «круті» сумчани, які знайшли спільну мову з керівництвом райдержадміністрації. Невдовзі голова Сумської РДА Валерій Коваленко підписав відповідне розпорядження, і «процес пішов». Про те, що їхні луки хочуть забрати й поділити, селяни дізнались у лютому 2011 року. І — розпочали боротьбу. В Червоному відбулись дві бурхливі сходки, на одній з яких люди висловили недовіру голові РДА. Для захисту власних інтересів селяни створили ініціативну групу на чолі з армійським полковником у відставці Іваном Караваєм.

31 березня 2011 року прокуратурі Сумського району, під тиском громади, довелось опротестувати розпорядження голови райдержадміністрації як таке, що прийняте з порушеннями чинного законодавства. Але далі події розгортались за накатаною схемою. Двоє громадян зі списку осіб, що претендували на дачні ділянки в Червоному, звернулись до суду з позовом проти райдержадміністрації. Нібито районна влада демонструє бездіяльність, мовляв, час іде, а проектів землеустрою дачникам не погоджують. 25 травня 2011 року Сумський окружний адміністративний суд позов задовольнив, і голова Коваленко на виконання рішення суду підписав розпорядження №540 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність». У додатку до цього рішення вже було не 50, а 48 прізвищ.

На судове засідання, яке дало підстави очільнику району підписати згадане розпорядження, нікого з територіальної громади села не запросили. За словами В. Коваленка, представник райдержадміністрації побував там як відповідач. «У нас не було ніякої можливості виграти той суд. Я і так тягнув із підписанням розпорядження №540 до останнього», — казав він. І розтлумачив, що кожен громадянин України має право на безплатне одержання земельної ділянки: до 12 соток — під дачу, до 2 га — для ведення особистого селянського господарства й так далі. І що тут поробиш?

Ухвала суду, яка розв’язала руки голові РДА, насправді зобов’язала виконавчий орган районної влади «вчинити дії» лише в тому випадку, якщо це «не суперечить закону або не порушує чиї-небудь права, свободи та інтереси». Тобто, В. Коваленко, на наше переконання, міг розпорядження №540 і не підписувати, довівши, що така його дія порушує права та інтереси територіальної громади села Червоне. Але чомусь підписав. Чому? Про це нижче.

Через те, що селяни не знали про засідання Сумського окружного адміністративного суду, сільрада як уповноважений орган територіальної громади пропустила строки апеляційного оскарження рішення у Харківському апеляційному адміністративному суді. З великими труднощами селянам вдалося добитися поновлення строку на апеляційне оскарження у Харкові постанови Сумського окружного адміністративного суду.

Крокодилові сльози дволикого «благодійника»

Вгадайте, що втнув у цій ситуації Валерій Коваленко? Глибоко помиляєтесь, якщо думаєте, що у відстоюванні істини впрягся з мешканцями Червоного в одного плуга. Навпаки. Довідавшись про позовну «крамолу» червоносельців, голова Сумської райдержадміністрації 21 листопада 2011 року особисто спрямовує до Харкова «Заперечення на апеляційну скаргу». Раніше Валерій Іванович розповідав усім, що 

райдержадміністрація виступала в сумському суді як відповідач і була не проти того, аби справу виграти, але, на жаль, програла, і тому довелось віддати міським «дачникам» сільську землю. 

Тим часом у «Запереченні...» геть відкидає маску «благодійника», зазначаючи, що «Сумська районна державна адміністрація заперечує апеляційну скаргу та вважає постанову Сумського окружного адміністративного суду від 25 травня 2011 року законною та обґрунтованою». А далі сповіщає суд, що з виділенням сільської землі під дачі городян «інтереси Червоненської сільської ради ніяким чином не зачіпаються».

Під час нашої зустрічі В. Коваленко скаржився, що охочих до землі так багато і протистояти їм так важко, що райдержадміністрація намагається усіма доступними способами утримати в державній та комунальній власності хоча б найціннішу землю. Але опісля, як згодом виявилось, власноруч підписав ще два розпорядження — №№ 940 і 941. У тих документах — списки нових претендентів на землю села Червоного. Вдалось роздобути карту-схему тієї поділеної на клаптики землі. З’ясувалося, що «сильні світу цього», почавши з 48 «дачних» ділянок, опісля намалювали їх на плані аж 83! Причому семеро з них отримали дозвіл на розробку проектів відведення на земельні ділянки аж по 2 (два!) гектари. На карті-схемі позначені також додаткові об’єкти соціальної інфраструктури: дорога, автомобільна стоянка, магазин, дитячий майданчик (з басейном!), кафе, сауна, «громадський пляж» і т. д. Абсолютно ясно, що в разі реалізації цього проекту селянські корови опиняться на голодному пайку — без паші й води, а селяни — без засобів до існування.

13 грудня 2011 року колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду під головуванням судді А. Григорова на своєму засіданні прийняла постанову, якою скасувала ухвалу Сумського окружного адміністративного суду від 25 травня 2011 року. Суд першої інстанції зобов’язано прийняти нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі.

Ласунів на селянську землю не злічити

Ініціативна група селян, Червоненська сільрада і вся територіальна громада села, можна сказати, зберегли землю, залишену їм у спадок батьками. Сподіваємось, зробив посильний внесок у цю справу й «Голос України». На жаль, сьогодні селянам відстояти свої інтереси вдається нечасто. Щастить тим територіальним громадам, на захист інтересів яких стають люди, здатні на справжнє подвижництво. Аж тричі голова ініціативної групи І. Каравай їздив до харківського суду. Після роботи сідав на поїзд і прибував на вокзал о 

2-й ночі, там ночував і чекав, поки судді відчинять двері своїх кабінетів. І так — щоразу. Гроші на ті відрядження і для адвоката, котрий готував папери, збирали всім селом.

Куди тільки не зверталась ініціативна група, намагаючись, паралельно з варіантом судового розгляду, використати й інші мирні способи розв’язання проблеми. Допомоги так і не дочекались, аж поки самі не виграли справу в суді. Однак виграли не остаточно: 

жодне з 5 розпоряджень голови райдержадміністрації, що стосувались приватизації громадської землі, досі так і не скасоване.

Аби порадитись, що робити далі, ініціативна група на чолі з І. Караваєм на вечір 25 січня оголосила чергові сільські сходини.

На сходинах чекав сюрприз. У першому ряду клубних крісел розмістились заступник голови Сумської облдержадміністрації Сергій Слизький, начальник управління агропромислового розвитку ОДА Володимир Івченко, керівник обласного управління земельних ресурсів Сергій Дедерко, заступник голови Сумської райдержадміністрації Ірина Корнієнко і багато інших начальників. Слизький одразу ж взяв ініціативу у свої руки і запевнив, що Президент Віктор Янукович і голова облдержадміністрації Юрій Чмирь не допустять, аби від чиновників десь постраждали інтереси громади. «Якщо чиновники не працюватимуть для людей, вони будуть покарані», — пообіцяв заступник голови ОДА, зриваючи оплески. У різних варіантах він пізніше повторив цю фразу ще тричі, додавши, що голова облдержадміністрації Юрій Чмирь категорично проти розбазарювання землі в Сумському районі.

Учасники зібрання утворили робочу групу з авторитетних червоносільців. С. Слизький запропонував включити до команди фахівців із питань сільськогосподарського виробництва, юриспруденції та земельних відносин. І ще раз запевнив, що влада зробить усе можливе, щоби відстояти інтереси громади, а винні в ігноруванні селянських проблем будуть покарані. Над цими питаннями і має попрацювати робоча група.

Президент знімає «гречкосія»

Тим часом Червоним поширюються чутки, що претенденти на селянську землю, затверджені першими розпорядженнями голови РДА, форсують виготовлення документів на право власності на ділянки. Але будемо сподіватись, що їм з цього нічого не обломиться.

Не обломиться тому, що під час підготовки цього матеріалу Президент України Віктор Янукович своїм указом звільнив Валерія Коваленка з посади голови Сумської РДА. І хоча в указі про причини відставки жодного слова, сподіваємося, що критичні публікації «Голосу України» інколи читають і в президентській адміністрації. І не тільки читають, а й реагують на критику.

Володимир ЧЕРНОВ, Владислав ЖМУРКОВ.