Післядипломна педагогічна підготовка є одним із пріоритетних напрямів розвитку освіти в державі, оскільки безпосередньо пов’язана з процесами розвитку та соціальної стабільності суспільства. Вона здійснюється державним ВНЗ «Університет менеджменту освіти», утвореним урядом 2007 року. До його складу ввійшов Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти України, який виконував функції науково-методичного центру системи післядипломної педагогічної освіти. Сьогодні УМО — заклад ІV рівня акредитації інноваційно-дослідницького типу — підпорядкований і підзвітний НАПН України.
Він є лідером у навчанні дорослих, одним із найстаріших навчальних закладів, наділених функціями Всеукраїнського навчального і науково-методичного центру. У 2012-му Університету виповнюється 60 років. 
Очолює його Віктор Олійник, дійсний член НАПН, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України.
Основні напрями діяльності УМО: післядипломна підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації, спеціалізація, стажування керівних, педагогічних, науково-педагогічних кадрів, зокрема, підготовка кадрового резерву керівників; проведення науково-дослідної роботи з проблем менеджменту освіти, післядипломної освіти, підготовки управлінських та науково-педагогічних кадрів, економіки освіти та інших проблем і напрямів освітньої діяльності; поширення передових педагогічних технологій та педагогічних інновацій у галузі освіти дорослих; співробітництво із зарубіжними науковими центрами та закладами освіти; видавнича діяльність тощо.
Університетом створено громадське об’єднання — науково-методичний комплекс «Консорціум закладів післядипломної освіти», до якого входять 25 інститутів та академій післядипломної освіти. Основні його завдання — координація діяльності з реалізації законодавства, запровадження системи освіти дорослих за наскрізними навчальними планами та програмами, ефективне використання науково-педагогічних кадрів, соціальної інфраструктури, організація підвищення кваліфікації викладачів післядипломної освіти, спільні науково-дослідні роботи.
В Університеті функціонують дев’ять наукових шкіл. Він започаткував Школу молодого науковця на базі Івано-Франківського обласного інституту педагогічних кадрів.
Важливою подією стало свого часу відкриття Всеукраїнської школи новаторства керівних, науково-педагогічних і педагогічних працівників. Її мета — виявлення, популяризація інноваційних педагогічних технологій та всебічне впровадження їх у педагогічну практику, підвищення фахового рівня керівних і педагогічних працівників навчальних закладів всіх типів. До діяльності Школи залучаються наукові та науково-педагогічні працівники установ НАПН, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, регіональних інститутів післядипломної педагогічної освіти, досвідчені й визнані фахівці з усіх регіонів України, автори інноваційного досвіду, представники галузевих видань, засобів масової інформації.
У 2011-му та на початку 2012 року вивчено досвід науково-методичної діяльності з виїздом до колективів низки обласних центрів.
Університет є засновником або співзасновником п’яти наукових періодичних видань, які сприяють упровадженню результатів наукових досліджень у педагогічну й управлінську практику, один з яких має міжнародний індекс ІSSN.
 
Євгенія ЧЕРНИШОВА, проректор з науково-методичної роботи та міжнародних зв’язків УМО.