Комплекс весняно-польових робіт на Кіровоградщині розпочато вчасно. Про це під час апаратної наради, де аналізували готовність господарств області до проведення весняно-польових робіт, повідомив перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Віктор Ніколаєнко. Він прокоментував прогнозовані обсяги врожаю для області в нинішньому році. Передбачається забезпечити валове виробництво зерна обсягом понад 2 мільйони 900 тисяч тонн, буряків — понад 700 тисяч тонн, соняшнику — близько 760 тисяч тонн, майже 450 тисяч тонн картоплі та 240 тисяч тонн овочів.
Зважаючи на несприятливі погодно-кліматичні умови осіннього періоду (тривалу посуху), на Кіровоградщині доведеться пересівати частину площ озимих зернових більш як на ста тисячах гектарів, ріпаку — більш як на 30 тисячах гектарів. Щоб мінімізувати вплив природних чинників на якість і рівень майбутнього врожаю, проводять низку спецзаходів. Уже підживлено озимі культури на площі понад 40 тисяч гектарів. Господарства області цілком забезпечені матеріально-технічними та фінансовими ресурсами.
Голова обласної ради Микола Ковальчук наголосив на необхідності укладання головами райдержадміністрацій двосторонніх угод із сільгоспвиробниками про проведення комплексу весняно-польових робіт та подальшого контролю за виконанням домовленостей. Важливо, щоб аграрії чітко дотримувалися визначеної в угоді структури посівних площ. Першочерговими голова облради назвав також заходи з розчищення захисних лісосмуг біля полів, вчасної передачі в оренду земель резерву і запасу, невитребуваних земельних часток.
Фото Ігоря ДЕМЧУКА.