Потерпілу від насильства Оксану Макар лікують у Донецьку 
 
Жертву насильників привезли до Донецька увечері в п’ятницю. Напередодні вночі до Миколаєва вилетів керівник опікового центру Інституту невідкладної та відновної хірургії імені В. Гусака Еміль Фісталь, якого по праву називають кращим опіковим хірургом країни. Професор прооперував Оксану в Миколаєві, за допомогою спеціально привезеного апарата видаливши омертвілі тканини. Після цього було вирішено транспортувати потерпілу до Донецька, де накопичено великий досвід лікування найважчих пацієнтів.
Спеціальний літак для перевезення дівчини було надано за сприяння голови Комітету Верховної Ради України із питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої. Фінансування всіх витрат на лікування пацієнтки взяв на себе Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». У повітрі стан потерпілої, яка перебувала на штучній вентиляції легенів, постійно відстежували два лікарі-реаніматологи. В Донецьку карету «швидкої» супроводжували автомобілі ДАІ. Разом із Оксаною прилетіла її мама Тетяна Суровицька.
Одразу після прильоту дівчину підключили до нового апарата штучної вентиляції легенів — обладнання французького виробництва за лічені години придбав і доставив фонд. Професор Еміль Фісталь був обережним у прогнозах: «У дівчини дуже багато опіків четвертого ступеню, але нирки працюють. Наші зусилля спрямовані на детоксикацію організму». Ще у Миколаєві дівчині ампутували праву кисть. «Гадаю, нам вдасться зберегти стопи. Якщо, дай Бог, вона виживе, у вівторок плануємо чергове серйозне оперативне втручання, видалимо некротичні тканини і починатимемо пластичні операції», — сказав завідувач відділення.
Медики роблять фантастичні речі
Планувалося, що поранені місця закриватимуть власною шкірою пацієнтки, взятою з неушкоджених ділянок. Крім того, в інституті діє лабораторія клітинного культивування, де мають «виростити» нову шкіру для дівчини. Тетяна Бахтеєва запевнила: «Оксані проводиться найкраще лікування, яке є, медики роблять фантастичні речі».
Час від часу дівчина приходила до тями, розповіла її мама Тетяна Суровицька. «Я до неї заходила, спитала: ти чуєш, мама з тобою? Вона пальчиками поворушила, — поділилася враженнями жінка. — Я кажу: Оксано, всі люди з тобою, ти чуєш? І вона голову повернула. Чує, але не може говорити».
Школярі принесли Оксані квіти та плюшевого ведмедя
Наступного ранку до лікарні почали приходити донеччани, які хотіли би допомогти Оксані. Троє чоловіків, які відмовилися називати свої прізвища, вручили матері ікону та гроші. Мешканці області висловлювали бажання здати кров для потерпілої. Хтось приносив продукти, домашні страви. Особливо зворушив приїзд старшокласників, які привезли квіти та величезного плюшевого ведмедя. Звичайно, до реанімаційної палати такі предмети передавати заборонено. Але діти вірили, що їхня підтримка допоможе дівчині одужати.
У неділю стан потерпілої погіршився
Аналізи та рентгенограма засвідчили, що у пацієнтки — складне двостороннє запалення легенів та сепсис. Розвинулася дихальна недостатність. За два дні дівчині тричі провели бронхоскопію — промивання дихальних шляхів. До консиліуму лікарів приєднався відомий в області торакальний хірург, професор Олег Ступаченко. Проконсультувати складну пацієнтку запросили також провідного хірурга зі Швейцарії Яна Шмідта, який перебував у плановому відрядженні в Донецьку.
Коли матеріал уже був готовий до друку, професор Фісталь розповів «Голосу України» про останні дії лікарів: «Щойно завершився консиліум за участю українських фахівців і професора Яна Шмідта зі Швейцарії. Колега високо оцінив наші дії, він дає пацієнтці навіть більше шансів на виживання, ніж ми. Скажімо так: ми налаштовані більш обережно. Сьогодні (у понеділок. — Авт.) плануємо чергове хірургічне втручання».
Ліна КУЩ.
Рідне місто продовжує підтримувати Оксану
Хоча Оксана нині в іншому місті, миколаївці і далі приходять на станцію переливання крові. В опіковому відділенні міськлікарні № 3 на момент її госпіталізації перебувала постраждала під час пожежі у Первомайському районі («Голос України» за 15 лютого 2012 року, «Вогонь забрав семеро діток») Людмила Ковальова, для якої на лікарняний рахунок надійшло понад 140 тисяч гривень. Через критичний стан Оксани медики прийняли рішення використати частину цих коштів для надання їй невідкладної допомоги (понад 26 тисяч гривень, що перераховані з обласного бюджету).
Як уже повідомлялося, у скоєнні цього тяжкого злочину підозрюють троє чоловіків. Прес-служба прокуратури області оприлюднила офіційну заяву, що від 13 березня 2012 року усі вони під вартою. Нині у справі, за якою здійснює контроль прокуратура, триває слідство.
Олександра МЕНТЕЛЬ.