Весна загрожує ланам 
 
У південних і південно-східних регіонах України втрати врожаю фруктових дерев і виноградників становитимуть близько 50 відсотків. В іншій частині нашої держави він хоч і збережений, та буде дещо нижчим. Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко.
За її словами, найбільших втрат очікують у Криму, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій областях, які є основними регіонами з вирощування фруктів.
«Ми можемо констатувати у південних регіонах втрату врожаю плодових дерев близько 50 відсотків. Це загалом по кісточкових — черешні, абрикоси, персики. По насіннєвих — яблуко, груша — відсотків 20—30, і винограду — 40 відсотків. По південних кісточкових, зокрема черешні, є випадки повної загибелі врожаю», — повідомила Т. Адаменко.
У Гідрометцентрі вважають, що головна причина загибелі — погода в січні, коли було дуже тепло, і дерева та виноградники відновили процеси вегетації. Почалося набухання бруньок, після чого температура різко знизилася.
Не краща ситуація і на ланах. Гідрометцентр допускає в разі стрімкого підвищення температури збільшення площ пересіву озимих до 4 мільйонів гектарів.
Станом на лютий пересіванню підлягало 3—3,5 млн. гектарів. Але, пояснила Тетяна Адаменко, «за такого стану, в якому озимі ввійшли в осінь і як зимували, то за несприятливої — тиждень-два — сухої й дуже сонячної погоди, площа пересівання може збільшитися на півмільйона».
Якщо брати по культурах, то пересівання озимої пшениці очікується на 50 відсотках площ. Вона найбільше постраждала в Дніпропетровській області, де 70—80 відсотків посівів потрібно буде пересівати. У Миколаївській пересіванню підлягає майже 50 відсотків, в Одеській — близько 40, у Херсонській — 50, у Сумській — близько 30, у Криму — 40 відсотків. Полтавська область менше постраждала від морозів завдяки сніговому покриву. Але через проблеми зі сходами восени загибель озимої пшениці там становить близько 30—40 відсотків.
Щодо озимого ячменю, можна вважати що 60—70 відсотків його загалом по Україні вже немає. Таких показників загибелі цієї культури, кажуть у Гідрометцентрі, ніколи раніше не фіксували. Запорізька область — загинуло майже 100 відсотків , Миколаївська — 30, Одеська — 45 і Херсонська — близько 70 відсотків.
Аналогічна ситуація й з озимим ріпаком. Близько 70 відсотків його загинуло. Черкаська область — майже 30 відсотків посівів дуже проріджені. Рівненська — близько 30 відсотків загинуло, Кіровоградська — 40, Миколаївська — 40, Одеська — 40, Херсонська — майже 100 відсотків, — констатувала Т. Адаменко.
При цьому стан озимого жита доволі хороший. Ця культура більш-менш вижила, але проріджені посіви також є.
Чинником ризику для озимих залишається весна, й негативні наслідки можуть збільшитися в разі несприятливих умов. Як пояснила Тетяна Адаменко, погода, яка очікується в найближчі дні, не вселяє оптимізму, оскільки практично по всій території опадів не прогнозують — буде сонячно й вітряно. Верхній шар грунту дуже швидко висушуватиметься, коріння в рослин немає і вони висихають. Тобто можливе таке явище, як весняне випадання рослин через характер погоди. Це стосуватиметься південних областей, де найближчим часом буде до 14 градусів з позначкою «плюс» удень. І все це у супроводі вітрів.
Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.