У керівних кабінетах, як і можна було передбачити, знов планують відроджувати вітчизняне тваринництво. Зазвичай рятівники свійської худоби активно заявляють про такі наміри перед президентськими виборами. Або перед парламентськими, які відбудуться восени. Але після благородну справу майже завжди кладуть у шухляду і дістають лише напередодні наступного волевиявлення. І так — упродовж майже двох десятиліть.
Тим часом, на Сумщині — всеосяжний «розквіт» українського села, мов на долоні. Руїни колишніх потужних тваринницьких комплексів — корівників, свиноферм, курників та вівчарень — без вікон і дверей з розібраними дахами — можна побачити прямо з вікон міжміських автобусів у Лебединському, Середино-Будському, Липоводолинському та інших районах. Гнітюча картина.
Програмна профанація
Про те, що стан «пацієнта» — тобто тваринництва — коматозний, свідчить статистика: за останні 10 років на Сумщині поголів’я великої рогатої худоби скоротилося майже у 2,5 разу — з 226 тисяч до 98,2(!) тисячі голів, свиней — у 5 разів, овець — у 8 разів. Хоча якихось два десятиріччя тому рубрика «Тваринництво — ударний фронт!» була однією із найпоширеніших на газетних шпальтах. Тепер така «новація» сприйнялася б щонайменше як чорний гумор.
У старі добрі часи тваринництво розвивали насамперед для забезпечення продовольством населення, при цьому попутно розв’язуючи проблему зайнятості селян. У фарватері тваринництва впевнено трималися овочівництво, буряківництво та решта підгалузей агровиробництва.
Утім, й нині, як вже було написано, чиновники час від часу переймаються питаннями села загалом і тваринництва зокрема. На лютневу сесію Сумської облради, серед інших, було винесено питання: «Про виконання рішення обласної ради від 16. 05. 2008 р. «Про програму розвитку сільських територій Сумської області на 2008—2011 роки». Сесії останнього скликання зазвичай проходять у дусі абсолютного конструктивізму. Цього разу доповідач також довго заколисував присутніх переможними реляціями. Хоча, як іноді кажуть, були й інші думки. Так, депутат Григорій Поляков запропонував роботу виконавчої влади з розвитку сільських територій визнати «недостатньою».
Зальотні добродії: як побільше хапонути
Взагалі, за попереднє десятиліття за кількістю прийнятих програм на душу населення Сумщина може стати на двобій хоч з Євросоюзом. Якби вони ще й виконувалися... Так, згідно з озвученою програмою, в сумське село передбачалось вкласти лише бюджетних коштів понад 850 мільйонів гривень. Насправді держава свої зобов’язання виконала на 20,7 відсотка, регіональний бюджет — заледве на 13 відсотків.
Навіть «просунутим» дошкільнятам відомо: економічне благополуччя кожного суб’єкта господарської діяльності залежить від результатів господарювання. Депутат Поляков звернув увагу колег на такий нюанс. Торік Сумщина зібрала 2,5 мільйона тонн зерна. Врожай вродив рекордний, а до бюджету тим часом надійшло на 164 мільйони гривень менше від запланованого. Депутат дохідливо пояснив присутнім, куди запропастилася «недоїмка». Приблизно половину ріллі на території області, а це понад 500 тисяч гектарів, використовують великі агрохолдинги, зареєстровані десь за тридев’ять земель. Їх у регіоні — до десятка, і кожен, без жодних докорів сумління, на повну використовує місцеву інфраструктуру та місцеві ресурси. Так ось, у заїжджих, чи то зальотних добродіїв, за підрахунками депутата, податкове навантаження на один гектар інколи в десять разів менше, ніж у місцевих сільгоспвиробників. У деяких «злидарів-інвесторів» воно становить 20—40 гривень, тоді як у їхніх конкурентів найменша ставка 400 гривень. Ось вам задекларовані рівність, паритет і, заодно, «батьківське піклування» держави про товаровиробника.
З думкою про світле завтра
Але повернімося до тваринництва. Побутує думка, що село живе, доки у ньому є бодай одна корова. Худоба дає селянам роботу, годує, одягає і село розвиває...
Згаданою тією ж таки програмою розвитку сільських територій Сумщини упродовж чотирьох років було заплановано збудувати та реконструювати 45 молочних комплексів з доїльними залами. З потугами ввели один комплекс і 14 залів. Обласний бюджет на розвиток галузі загалом мав надати 16,5 мільйона гривень. Виділив на порядок менше, а торік програма взагалі не фінансувалася. Проект «Власний дім» замість обіцяних 4 мільйонів гривень торік отримав неповний мільйон. У тар-та-ра-ри провалилася й «Сільська криниця», яку профінансували лише на 25 відсотків. Проекту «Питна вода» взагалі не дісталося бодай копійки.
Пригадується мені, як нещодавно у владних кабінетах тішили селян створенням в області кількох десятків обслуговуючих кооперативів. Та, як відомо, обіцянка-цяцянка... Кошти виділялись двічі, і стільки ж разів відкликались.
За тією самою програмою у глибинці передбачалось будівництво 7,6 кілометра доріг з твердим покриттям, збудували «аж» 200... метрів. «Твердих» сільських вуличних доріг замість 81 кілометра насилу звели один...
Цей «розквіт» не в останню чергу посприяв стрімкому скороченню сільського населення. На Сумщині за ті ж чотири роки, приміром, воно зменшилося на 13 тисяч чоловік. Річна народжуваність на селі впала на 400 дітей, трудова зайнятість скоротилась на 22 відсотки. А ще закрилось 30 шкіл, 18 фельдшерсько-акушерських пунктів, п’ять дільничних лікарень і 34 заклади культури: 19 клубів і 15 бібліотек. 
Тим часом на одному із засідань колегії Сумської облдержадміністрації знову гриміли «фанфари». Мовляв, за показниками розвитку сільських територій область посіла... 3-тє місце в Україні! Якщо у «бронзової призерки» національної першості справи швах, то куди тоді «заїхали» регіони-аутсайдери?..
І насамкінець. Пропозицію Григорія Полякова сесія «прокотила». Інформацію обл-держадміністрації про виконання роботи в рамках програми депутати «взяли до відома», після чого питання розвитку сільських територій було знято з контролю...
Але «відродження» українського села триває... Нині на Сумщині стартувала чергова обласна соціально-економічна програма «Нова Сумщина-2015». Як і попередні — грандіозна і також акцентована на відродження села. Скільки грошей на «розквіт» буде витрачено і які результати — про це, напевне, знов говоритимуть на сесії облради. Років, десь, через чотири.
Сумська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.