У господарствах його купують за копійки, а в магазинах — дорожчає
 
На Вінниччині шукають крайніх у раптовому зниженні закупівельної ціни на молоко. Якщо в січні заготівельники платили за літр продукції, придбаної у населення, 2,5 гривні, то нині дають 1,8—1,7 гривні за таку само кількість. За нижчою ціною також закуповують продукцію у сільгосппідприємствах. Водночас молокопереробники нітрохи не зменшили відпускні ціни. А в торгівлі деякі види молочної продукції подорожчали.
Про те, що в регіоні найнижча закупівельна ціна на молоко, повідомив на нараді в Києві Прем’єр-міністр Микола Азаров. Тільки після цього в області почали активно обговорювати проблему і шукати причини зниження ціни.
— Люди в селі давно криком кричать, що так мало платять за молоко, — каже Марія Пустовіт із села Сугаки Могилів-Подільського району. — Але хто нас чує? Заворушилися аж тоді, коли з Києва накивали пальцем. Ніби до того вони не знали, що віддаємо молоко задарма.
За приблизними підрахунками власників корів, утримання однієї круторогої обходиться в день приблизно в 60 гривень. Навіть та ціна, що була раніше — 2,5 гривні за літр, не виправдовує себе, а що вже казати про нинішні 1,8 гривні. Зимою продуктивність однієї корови становить у середньому 16,5 літра. За такої продуктивності маємо рентабельність 27—30 відсотків. Щоб мати прибуток, надої потрібно довести до 30—45 літрів на корову. Холодної пори року це нереально. Селян найбільше дивує те, за якою ціною продають готову продукцію в магазинах. Один літр молока коштує 7—8 гривень. Його вартість не стала меншою від того, що заготовляють молоко дешевше.
Представники молокопереробних заводів наводять свої аргументи. Кажуть, що продукція залежується на складах, скоротилася її реалізація. Мовляв, селяни мають ще дякувати за те, що взагалі в них купують молоко. Нехай за нижчою ціною, але ж беруть... Наприклад, потужності Вінницького молокозаводу мають змогу щодоби приймати 240 тонн молока, нині переробляють лише 90 тонн. На складах підприємства накопичилося 300 тонн готової продукції. Окрім того, понад 20 мільйонів гривень заводу заборгувала торгівля. Не краща ситуація і на ТОВ «Люстдорф». За словами директора підприємства Андрія Супрунова, склади переповнені готовою продукцією. Переробники змушені перейти на випуск сухого молока. Хоча такий крок не рятує ситуації.
Крайніми поки що назвали посередників. Мовляв, якби підприємства укладали угоди безпосередньо з господарствами, тоді була б можливість підвищити  закупівельні ціни на сире молоко.
— Здебільшого посередники працюють у «тіні», — каже перший заступник голови обл-держадміністрації Іван Мовчан. — Завдання влади вивести їх на чисту воду. Так само, як і перевірити величину націнок на молочну продукцію в торгівлі. Ще в квітні минулого року видано розпорядження щодо обмеження торгової надбавки на молоко і молочні продукти не більш як на 15 відсотків до оптових цін виробників.
Саме тому до складу обласної комісії, члени якої мають визначити причини різкого зниження закупівельної ціни на молоко, включили представників обласної міліції, податкової, ветеринарної служби, обласного управління агропромислового розвитку і представників влади.
P. S. Коли верстався номер, стали відомі результати перевірки фактів раптового зниження закупівельної ціни на молоко у Вінницькій області.
— Головна причина низьких заготівельних цін — це змова виробників молока щодо їх встановлення, — поінформував перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан. — Раніше ми припускали, що винуватцями є посередники. Але, як встановила перевірка, незалежних посередників на ринку молока майже не залишилося. Існуючі заготівельні команди представляють інтереси молокопереробних підприємств.
Матеріали перевірки передано до регіонального відділення Антимонопольного комітету.
Вінницька область.