Грецію охопила «картопляна революція»
Сотні греків скупчуються навколо вантажівок, щоб придбати мішок картоплі. Явище, коли фермери продають картоплю споживачам напряму, без посередників, вже назвали «картопляною революцією».
У такий спосіб ціна на бульбу знижується майже вдвічі, а це важливо, особливо у той час, коли Греція долає найбільшу в історії рецесію. Деякі супермаркети у відповідь також були змушені знизити свої ціни.
«Зарплати є дуже низькими, податки — великими, а ціни на продукти невідповідні. Ми платимо багато грошей за основні продукти, такі як картопля. А це справжня картопляна революція», — каже Софія Маніду, яка стоїть в черзі за картоплею.
За її словами, греки чекають на революцію й з іншими основними продуктами харчування. За такою ж схемою можна організувати продаж рису, борошна та оливкової олії.
Це рух, який приносить вигоду обом сторонам: покупці отримують продукт дешевше, а фермери заробляють на продажу своєї продукції, не сплачуючи при цьому великого податку для оптовиків.
Фермер Стеліос Лоаннідіс відвантажує мішки з картоплею покупцям.
«Посередники експлуатують нас, купуючи наші продукти за низькими цінами. Ми хочемо допомогти споживачам у цей скрутний час», — каже він.
Кореспондент Бі-Бі-Сі в Афінах Марк Ловен каже, що ця солідарність і рішучість дати відсіч є позитивним породженням кризи. «Греки знаходять нові шляхи, нові ідеї, що робити з глибокою рецесією, відмовляючись прийняти статус-кво», — пише він.
Продажі картоплі організовуються міськими адміністраціями, які зацікавлені у них. Покупці попередньо замовляють, скільки картоплі вони хочуть придбати. Після оплати їм видають чек, вони показують його фермерові, який важить їм картоплю.
Такий харчовий конвеєр є дещо незвичним з огляду на те, що події відбуваються в одній з країн Євросоюзу.
«Це трохи принизливо», — каже ще один покупець, який стоїть у черзі за картоплею.
Однак заходи економії поглиблюються, і такий рух іде назустріч потребам нації, яка перебуває у скрутному становищі.
Адже рівень безробіття у Греції зріс до 21 відсотка, а мінімальну зарплатню уріжуть з 750 до 500 євро.
«Ситуація скрутна. Ми маємо годувати сім’ї, а це стає важче з кожним днем. Сьогодні ми економимо кожен цент», — каже Манос Псаракіс, інший покупець.
Він платить 19,5 євро за 60 кілограмів картоплі, якою він ділиться з батьками. Це вдвічі дешевше, ніж він би заплатив у супермаркеті.
Більшість із тих, хто стоїть у черзі за картоплею у Греції, — представники середнього класу. Саме вони найбільше постраждали від кризи.
Віталій ОСОКОРСЬКИЙ (за матеріалами Української служби Бі-бі-сі).