Спроба забудови на перехресті Десятинного провулку та Пейзажної алеї в Києві розбилася об консолідований протест громадськості та політичних сил країни. Про це заявив лідер депутатської фракції Народної партії у Верховній Раді Ігор Шаров, повідомляє прес-служба депутата.
Політик нагадав, що свого часу керівники п’яти фракцій Верховної Ради звернулися до Президента України Віктора Януковича з депутатським запитом, в якому закликали главу держави зупинити забудову на розі Десятинного провулку та Пейзажної алеї у столиці. Під запитом підписалися керівники фракції Партії регіонів – Олександр Єфремов, фракції БЮТ — Іван Кириленко, фракції «НУ—НС» — Микола Мартиненко, фракції КПУ — Петро Симоненко і фракції Народної партії — Ігор Шаров.
Лідер фракції народників вважає великим позитивом те, що всі політичні сили парламенту, незалежно від ідеологічних поглядів, змогли згуртуватися довкола вирішення цього питання. Він нагадав, що територія Пейзажної алеї від західного боку Львівської площі та схилів урочища Гончари до Андріївського узвозу входить у межі охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору і згідно з конвенцією ЮНЕСКО перебуває під захистом держави та ЮНЕСКО. Наміри місцевої влади забудувати Десятинний провулок та Пейзажну алею сучасними будівлями, на думку І. Шарова, могли дискредитувати всю державну владу не лише в очах киян, а й міжнародного співтовариства, адже Україна є стороною Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітнього культурного і природного середовища, а відтак зобов’язана дотримуватися спеціального охоронного режиму на території охоронної зони і погоджувати через Національну комісію у справах ЮНЕСКО будь-які роботи з нового будівництва.
Лідер фракції Народної партії вважає недоречними будь-які політичні спекуляції довкола забудови Пейзажної алеї. «У відповіді на наш депутатський запит Президент України Віктор Янукович чітко повідомив про те, що дав доручення розібратися в цьому питанні та зупинити будь-які незаконні дії в охоронній зоні Софійського собору», — заявив народний депутат.